Vsebina
Agavin sirup izvira iz polpuščavske rastline agave, ki raste v Ameriki. Je izjemno odporna. Najdemo jo predvsem v puščavi, vendar pogosto raste tudi v težkih gorskih razmerah, kjer temperature pogosto padejo pod - 25 stopinj Celzija. Najbolje pa uspeva tej rastlini v Mehiki.
Sirup iz agave je naravno nerafinirano sladilo, ki je primerno za ljudi s prekomerno telesno težo in tudi pri različnih shujševalnih dietah, saj ne spodbuja trebušne slinavke k izločanju inzulina tako kot ostali sladkorji. Ima nizek glikemični indeks in po zaužitju ne pride do hitrega zvišanja ravni krvnega sladkorja, kot na primer po zaužitju medu ali belega sladkorja.
Oreščki tipične zelenkaste barve - pistacije, so zelo lahko prebavljivi in imajo odličen okus. Gre za zelo odporno rastlino, saj lahko preživi v temperaturnih razlikah od - 10 do + 48 stopinj Celzija, vendar gre za sušoljubne rastline, za katere je idealno območje za rast lokacija z intenzivnim sončnim sevanjem in suho zemljo.
Pistacije vsebujejo vitamine, predvsem pa vitamin B, ki je pomemben za pravilno delovanje živčnega sistema in mišičnih tkiv, prav tako vitamina A in E, ki prispevata k zdravi razstrupljanju organizma. Vsebujejo tudi magnezij, mangan, beta-karoten in antioksidante, ki upočasnjujejo proces staranja.
Potrebujemo
- 200 g brezglutenskih piškotov
- 50 g kokosovega olja
- 2 žlici BIO Agavin sirup
- 200 g 12 % kisle smetane
- 500 g skute
- 2 merici (2 x 30 g) Micellar Caseina, okus vanilija-limeta
- vaniljev ekstrakt
- nasekljane pistacije
- 1 žlica kokosove moke
- 2 jajci
- 3 limete
- 2 merici stevije
Postopek
Zdrobimo brezglutenske piškote in jih zmešamo z raztopljenim kokosovim oljem ter nastalo maso pritisnemo na dno pekača. Damo v hladilnik, da se ohladi.
Pripravimo kremo z mešanjem skute, kisle smetane, jajc in Micellar Caseina. Kremo sladkamo z agavinim sirupom, stevijo in po okusu dodamo vaniljev ekstrakt. Dodamo sok in lupinico limete.
Če se vam bo krema zdela preveč tekoča, dodajte kokosovo moko ali več Micellar Caseina za zgostitev. Nastalo kremo prelijemo na pripravljeno piškotno osnovo in pustimo nekaj časa počivati (približno 5 minut).
Pečemo v ogreti pečici na 160 stopinj približno 60 minut v vodni kopeli. Pečemo ga v njej zato, da krema ne razpoka, ne porjavi ali se preveč ne izsuši, hkrati pa zaradi pečenja v vodni kopeli pride do boljšega povezovanja uporabljenih sestavin.
Po peki cheesecake posujemo s pistacijami in po ohladitvi ga damo strditi v hladilnik.
Dober tek!