Vsebina
Za boljše razumevanje je pod tem člankom tabela alergenov in vam bo pomagala tudi natančno branje etiket kupljenih živil.
Prehranska alergija
Prehranska alergija je stanje, pri katerem določena živila, celo v majhnih količinah, povzročajo nenormalno imunsko reakcijo. Treba je omeniti, da večina alergij, ki se pojavijo v dojenčkovem obdobju, otroci prerastejo.
Osnovni simptomi alergije na hrano vključujejo glavobol, otekanje jezika, ust, obraza, oteženo dihanje, bolečine v trebuhu, bruhanje, drisko, koprivnico, izpuščaje, anafilaksijo.
Idealna preventiva in zdravljenje prehranske alergije je izogibanje problematičnim živilom
Pseudoalergija (neprava alergija)
Pogosto se z alergijo zamenjuje prehranska intoleranca. Intoleranca (neprenašanje) nima nič skupnega z imunskim sistemom, je odgovor prebavnega sistema in reakcija antigenov. Neprimerna reakcija na hrano se lahko pojavi tudi, če telesu manjkajo nekateri prebavni encimi.
Kako živeti z alergijo ali intoleranco
Najboljši način, kako preprečiti alergijsko reakcijo, je poznati živila, ki jo povzročajo, in se jim izogibati. Pri potrjeni alergiji, intoleranci ali neprenašanju določenih živil danes na srečo obstaja več rešitev:
- Alergiki na beljakovino gluten lahko moko z vsebnostjo glutena nadomestijo z ajdovo, riževo, grahovo, koruzno moko, brezglutenskimi mešanicami moke.
- V primeru alergije ali intolerance na mleko in izdelke iz njega, ko telo ne proizvaja dovolj encima laktaza, si lahko mirno privoščite brezlaktozne izdelke (na primer okusen brezlaktozni proteinski napitek LactoFree z vsebnostjo več kot 90% beljakovin). Kravje mleko lahko zamenjate na primer s sojinim, riževim, ajdovim, kokosovim, kozjim, ovčjim itd.
- Ljudem z različnimi vrstami alergij, histaminsko intoleranco in motnjami imunskega sistema pomaga metilsulfonilmetan - naravna oblika organskega žvepla (pripravek MSM vsebuje čisto organsko žveplo za maksimalno absorpcijo in učinkovitost).
- Dopolnjevanje encimov potrebnih za razgradnjo snovi iz hrane.
- Pri alergijah na rake, mehkužce, ribe je rešitev veganstvo. Če redno telovadite, tudi v tem primeru ne pozabite na dopolnjevanje kakovostnih beljakovin v veganski kakovosti.
GLAVNI PREHRANSKI ALERGENI
ARAŠIDI in izdelki iz njih |
Plodovi stročnice arašida so osnova za arašidovo olje, arašidovo maslo, arašidovo moko; dodajajo se v piškote, kolače, sladice, omake |
GORČICA in izdelki iz nje |
Gorčična semena so osnova ne le za gorčično pasto, ampak tudi kot dodatek v praške, marinade, omake, solatne prelive, juhe, kruh, mesne izdelke |
RAKI in izdelki iz njih |
Sem spadajo krabi, morski raki, kozice, jastogi; dodajajo se v solate, so osnova za pasto iz kozic |
MEHKUŽCI in izdelki iz njih |
Mehkužci (školjke, polži, lignji, surmovke) se uporabljajo samostojno in kot dodatek v juhah in omakah |
MLEKO in mlečni izdelki (vključno z laktozo) |
Mleko najdete v maslu, sirih, smetani, jogurtih, sladoledu, proteinskih praških; pogosto se dodaja v sladkarije, čokolado, praškaste juhe in omake |
ŽITA ki vsebujejo gluten |
Pšenica, rž, oves, ječmen, pira, kamut. Moka iz njih je v kruhu, pecivu, kolačih, mešanicah za peko, testeninah, drobtinah, kuskusu, pa tudi v sladkarijah, mesnih izdelkih, omakah, juhah, ocvrtih jedeh posutih z moko |
OREŠKI in lupinasti plodovi |
Mandlji, lešniki, pistacije, orehi, indijski oreščki, brazilski oreščki, pekan orehi, makadamija orehi; iz njih se izdelujejo olja in praški; dodajajo se v kruh, omake, piškote, sladice, sladoled, mandlji so osnova za marcipan |
ŽVEPLOV DIOKSID |
V koncentraciji več kot 10 mg/kg in 10mg/l izraženo kot SO2; uporablja se kot antioksidant in konzervans, npr. v suhem sadju, vinu, izdelkih iz krompirja, mesnih izdelkih, brezalkoholnih pijačah; naravno se pojavlja pri proizvodnji vina in piva |
RIBE in ribji izdelki |
Dodajajo se v pico, prigrizke, solatne prelive, omake, worcestersko omako |
SEZAMOVA SEMENA |
Osnova za sezamovo olje in tahini; pogosto prisotna v kruhu, na žemljicah, v palčkah, solatah |
SOJA |
Osnova za sojino moko, sir tofu, Miso pasto, omake, sojine beljakovine, nekatere sladice, sladoled in številne vegetarijanske izdelke |
JAJCA in izdelki iz njih |
Jajca so v pecivu, kolačih, nekaterih mesnih izdelkih, majonezi, solatah, testeninah, omakah, nekatero pecivo se glazira z jajcem |
VOLČJI BOB |
Vrsta stročnice iz družine bobovk; semena se meljejo v moko, ki se uporablja v nekaterih vrstah kruha, peciva in testenin |
ZELENA in izdelki iz nje |
Sem spadajo stebla, listi in semena zelene; dodaja se v začimbne mešanice, solate, nekatere mesne izdelke, juhe, bujone |