OMEJENA AKCIJA 1 + 1 kolagenih palčk Joint Bar čokolada-banan

Alergeni v živilih in njihova razdelitev
Alergeni v živilih in njihova razdelitev

Alergeni v živilih in njihova razdelitev

Alergeni v živilih in njihova razdelitev

Živilski alergen je lahko katera koli hrana. V Evropi pa imamo 14 živilskih alergenov, ki so najbolj tvegani - zato so predmet zakonodaje o označevanju.

Vsebina

Za boljše razumevanje je pod tem člankom tabela alergenov in vam bo pomagala tudi natančno branje etiket kupljenih živil.

Prehranska alergija

Prehranska alergija je stanje, pri katerem določena živila, celo v majhnih količinah, povzročajo nenormalno imunsko reakcijo. Treba je omeniti, da večina alergij, ki se pojavijo v dojenčkovem obdobju, otroci prerastejo.

Osnovni simptomi alergije na hrano vključujejo glavobol, otekanje jezika, ust, obraza, oteženo dihanje, bolečine v trebuhu, bruhanje, drisko, koprivnico, izpuščaje, anafilaksijo.

 

Idealna preventiva in zdravljenje prehranske alergije je izogibanje problematičnim živilom

Pseudoalergija (neprava alergija)

Pogosto se z alergijo zamenjuje prehranska intoleranca. Intoleranca (neprenašanje) nima nič skupnega z imunskim sistemom, je odgovor prebavnega sistema in reakcija antigenov. Neprimerna reakcija na hrano se lahko pojavi tudi, če telesu manjkajo nekateri prebavni encimi.

ženska z alergijo

Kako živeti z alergijo ali intoleranco

Najboljši način, kako preprečiti alergijsko reakcijo, je poznati živila, ki jo povzročajo, in se jim izogibati. Pri potrjeni alergiji, intoleranci ali neprenašanju določenih živil danes na srečo obstaja več rešitev:

  • Alergiki na beljakovino gluten lahko moko z vsebnostjo glutena nadomestijo z ajdovo, riževo, grahovo, koruzno moko, brezglutenskimi mešanicami moke.
  • V primeru alergije ali intolerance na mleko in izdelke iz njega, ko telo ne proizvaja dovolj encima laktaza, si lahko mirno privoščite brezlaktozne izdelke (na primer okusen brezlaktozni proteinski napitek LactoFree z vsebnostjo več kot 90% beljakovin). Kravje mleko lahko zamenjate na primer s sojinim, riževim, ajdovim, kokosovim, kozjim, ovčjim itd.
  • Ljudem z različnimi vrstami alergij, histaminsko intoleranco in motnjami imunskega sistema pomaga metilsulfonilmetan - naravna oblika organskega žvepla (pripravek MSM vsebuje čisto organsko žveplo za maksimalno absorpcijo in učinkovitost).
  • Dopolnjevanje encimov potrebnih za razgradnjo snovi iz hrane.
  • Pri alergijah na rake, mehkužce, ribe je rešitev veganstvo. Če redno telovadite, tudi v tem primeru ne pozabite na dopolnjevanje kakovostnih beljakovin v veganski kakovosti.

GLAVNI PREHRANSKI ALERGENI

ARAŠIDI in izdelki iz njih

Plodovi stročnice arašida so osnova za arašidovo olje, arašidovo maslo, arašidovo moko; dodajajo se v piškote, kolače, sladice, omake

GORČICA in izdelki iz nje

Gorčična semena so osnova ne le za gorčično pasto, ampak tudi kot dodatek v praške, marinade, omake, solatne prelive, juhe, kruh, mesne izdelke

RAKI in izdelki iz njih

Sem spadajo krabi, morski raki, kozice, jastogi; dodajajo se v solate, so osnova za pasto iz kozic

MEHKUŽCI in izdelki iz njih

Mehkužci (školjke, polži, lignji, surmovke) se uporabljajo samostojno in kot dodatek v juhah in omakah

MLEKO in mlečni izdelki (vključno z laktozo)

Mleko najdete v maslu, sirih, smetani, jogurtih, sladoledu, proteinskih praških; pogosto se dodaja v sladkarije, čokolado, praškaste juhe in omake

ŽITA ki vsebujejo gluten

Pšenica, rž, oves, ječmen, pira, kamut.

Moka iz njih je v kruhu, pecivu, kolačih, mešanicah za peko, testeninah, drobtinah, kuskusu, pa tudi v sladkarijah, mesnih izdelkih, omakah, juhah, ocvrtih jedeh posutih z moko

OREŠKI in lupinasti plodovi

Mandlji, lešniki, pistacije, orehi, indijski oreščki, brazilski oreščki, pekan orehi, makadamija orehi; iz njih se izdelujejo olja in praški; dodajajo se v kruh, omake, piškote, sladice, sladoled, mandlji so osnova za marcipan

ŽVEPLOV DIOKSID

V koncentraciji več kot 10 mg/kg in 10mg/l izraženo kot SO2;

uporablja se kot antioksidant in konzervans, npr. v suhem sadju, vinu, izdelkih iz krompirja, mesnih izdelkih, brezalkoholnih pijačah;

naravno se pojavlja pri proizvodnji vina in piva

RIBE in ribji izdelki

Dodajajo se v pico, prigrizke, solatne prelive, omake, worcestersko omako

SEZAMOVA SEMENA

Osnova za sezamovo olje in tahini; pogosto prisotna v kruhu, na žemljicah, v palčkah, solatah

SOJA

Osnova za sojino moko, sir tofu, Miso pasto, omake, sojine beljakovine, nekatere sladice, sladoled in številne vegetarijanske izdelke

JAJCA in izdelki iz njih

Jajca so v pecivu, kolačih, nekaterih mesnih izdelkih, majonezi, solatah, testeninah, omakah, nekatero pecivo se glazira z jajcem

VOLČJI BOB

Vrsta stročnice iz družine bobovk; semena se meljejo v moko, ki se uporablja v nekaterih vrstah kruha, peciva in testenin

ZELENA in izdelki iz nje

Sem spadajo stebla, listi in semena zelene; dodaja se v začimbne mešanice, solate, nekatere mesne izdelke, juhe, bujone