Ali se spoznate na proteine?

Ali se spoznate na proteine?

Sirotkine beljakovine (Whey Protein)

Hidroliziran sirotkin izolat (Hydrolyzed Whey Isolate) Najbolj prebavljiv vir sirotkinih beljakovin. Hidrolizirana sirotka je delno predprebavljena, da je bolje prebavljiva za človeški prebavni trakt. Beljakovinske molekule so razdeljene na manjše skupine, imenovane peptidi (di-, tri-). Je odličen vir sirotkinih beljakovin, verjetno najboljši. Zaradi procesa hidrolizacije ima ta vrsta beljakovin zelo slab okus. Druga pomanjkljivost je tudi njegova visoka cena. Je odličen za ljudi, ki so alergični na določene sestavine sirotke. Priporočljivo je kombinirati v razmerju 1:4 z drugo vrsto beljakovin.

Prednosti:

  • odlična prebavljivost
  • hitro absorpcija
  • visoka vsebnost razvejanih aminokislin (BCAA)
  • visoka vsebnost beljakovin

Mikrofiltriran sirotkin izolat (Cross Flow Microfiltered Whey Isolate)

Izolat je najčistejša oblika sirotkinih beljakovin. Izolacija iz sirotke z uporabo mikrofiltracije je naslednji korak po koncentraciji. Ima višji delež beljakovin na odmerek kot sirotkin koncentrat. Je praktično brez maščob in laktoze. Vsebuje veliko količino razvejanih aminokislin (BCAA). Je odlično prebavljiv in ima dober okus. Mikrofiltracija je zahteven tehnični proces, ki z uporabo keramičnih filtrov odstrani maščobo, laktozo in neželene snovi. Beljakovine ne pridejo v stik s kemikalijami in zato ostanejo nepoškodovane v prvotnem stanju, kar ima za posledico določene prednosti v primerjavi z izolat, izdelanim z ionsko izmenjavo:

  1. Mikrofiltriran izolat vsebuje več kalcija in manj natrija kot izolat, izdelan z ionsko izmenjavo (ionski).
  2. Vsebuje frakcije beljakovin, ki jih ionski ne vsebuje - glikomakropeptide. Te frakcije so pomembne za imunski sistem in za biološko aktivnost določenih beljakovin.

Prednosti:

  • odlična prebavljivost
  • hitro absorpcija
  • visoka vsebnost razvejanih aminokislin (BCAA)
  • visoka vsebnost beljakovin
  • nizka vsebnost laktoze in maščob
  • dober okus

Pomanjkljivosti:

  • razmeroma visoka cena

Sirotkin izolat, izdelan z ionsko izmenjavo (Ion-exchange Whey Isolate)

Izdelan je iz sveže sladke mlečne sirotke. Z uporabo ionske izmenjave so beljakovine ločene na podlagi njihovega električnega naboja. Ekstrakcija deluje na principu nadzora električnega naboja beljakovin z uporabo kemičnih sredstev. Ta vrsta beljakovin je lahko topna. Ne vsebuje maščob in laktoze. Ionski izolat je odličen za vse športnike, ki želijo poskusiti alternativo sirotkinemu koncentratu. Če ima kdo težave s prebavnimi težavami, je ta vrsta beljakovin dobra izbira. Vsebuje približno 5% več beljakovin v primerjavi z mikrofiltriranim izolat.

Prednosti:

  • odlična prebavljivost
  • hitro absorpcija
  • najvišja vsebnost beljakovin
  • nizka vsebnost laktoze in maščob
  • dober okus

Pomanjkljivosti:

  • razmeroma visoka cena
  • ne vsebuje glikomakropeptidov

Sirotkin koncentrat (Whey Protein Concentrate)

Izdelan je iz sladke mlečne sirotke. Z uporabo ionske izmenjave ali filtracije je sirotka koncentrirana z namenom odstranitve večine maščob, laktoze in drugih neželenih snovi. Glede na kakovost lahko koncentrat vsebuje od 34% do 89% beljakovin. Je odličen vir razvejanih aminokislin (BCAA). Ta vrsta beljakovin je najpogosteje uporabljeni vir sirotkinih beljakovin (približno 99,5% proizvajalcev dodatkov). Vsebuje več maščob, ogljikovih hidratov in laktoze kot izolat. Je slabše prebavljiv. Je odličen vir beljakovin z ekonomskega vidika.Opozorilo !!!
Ko boste kupovali sirotkin koncentrat, si preprosto izračunajte, koliko beljakovin vsebuje en odmerek. Količino beljakovin v odmerku delite z velikostjo odmerka, povprečna vrednost je 77% (to je dobro, vendar ne odlično). Na primer, za 77% to pomeni, da pri nakupu 3 kg pakiranja dobite le 2,31 kg beljakovin, ostalo je odpadek.

Prednosti

  • dobra cena
  • razmeroma hitra absorpcija
  • dober okus

Pomanjkljivosti:

  • višja vsebnost laktoze in maščob
  • možnost prebavnih težav

Jajčni proteini (Egg Protein)

Izvlečeni so iz čistih jajčnih beljakov in nato predelani v praškasto obliko. Dosega višji delež beljakovin kot tekoči jajčni beljak. Beljaki so odličen vir aminokislin.

Prednosti:

  • dobra cena
  • polnovreden vir beljakovin

Pomanjkljivosti:

  • slab okus
  • slaba topnost
  • slabša prebavljivost

Sojin proteini (Soy Protein Isolate)

Sojin protein je izdelan z ekstrakcijo sojine moke. Nato je moka oborjena, oprana in posušena. Pri tem proizvodnem procesu iz soje nastane približno 90% beljakovin. Je bogat z razvejanimi aminokislinami (BCAA), glutaminom in argininom.Opozorilo !!!
Sodobne znanstvene raziskave kažejo, da imajo sojini fitoestrogeni daidzein in genistein estrogenske učinke. Zato je ta protein (z dolgoročnega vidika) primeren le za ženske.

- deluje proti raku
- vsebuje visoko količino BCAA, glutamina in arginina
- povečuje raven notranje proizvodnje tiroksina, ki pospešuje metabolizem
- diete, bogate s sojo, zmanjšujejo tveganje za srčni infarkt

Prednosti:

  • dobra cena
  • deluje proti raku
  • visoka količina BCAA, glutamina in arginina
  • diete, bogate s sojo, zmanjšujejo tveganje za srčni infarkt
  • povečuje raven notranje proizvodnje tiroksina

Pomanjkljivosti:

  • estrogenski učinki
  • slaba topnost

Kalcijev kazeinat (Calcium Caseinate)

Izdelan je iz svežega mleka. Vsebuje več glutamina kot sirotkin in sojin izolat. Kazeinat pomaga drugim vrstam beljakovin postati bolje prebavljive z podaljšanjem časa, preživetega v prebavnem traktu. Najpogosteje se pojavlja v dodatkih za pridobivanje teže in nadomestkih obrokov, vendar je najmanj omenjen. Kazeinat zagotavlja dober delež tirozina in triptofana, ki povečujeta aktivnost možganskih prenašalcev živčnih impulzov. Zaradi daljšega časa prebave ima kazeinat podaljšan učinek na povečanje ravni aminokislin v telesu. Ta lastnost vodi do antikatabolnega učinka. To vrsto beljakovin je odlično uporabljati pred spanjem ali v primeru, da čez dan ne boste mogli jesti hrane z visoko vsebnostjo beljakovin.

Prednosti:

  • dobra cena
  • antikatabolni učinki
  • visoka količina glutamina in BCAA
  • dober okus

Pomanjkljivosti:

  • kemična proizvodnja
  • denaturirane beljakovine

Mlečni proteini (Milk Protein Isolate)

Mlečni protein je izdelan z izolacijo kazeina in sirotke skupaj iz svežega mleka. Zaradi kombinacije teh komponent ima mlečni protein visoko hranilno vrednost. Je primeren za pripravo napitkov. Mlečni protein je verjetno najmanj uporabljena oblika beljakovin, čeprav ima določene prednosti v primerjavi s sojinimi, jajčnimi in sirotkinimi beljakovinami. Za razliko od hitre absorpcije sirotkinih beljakovin se mlečni protein prebavlja počasi, kar omogoča čas za lastno obdelavo. Prav tako vsebuje večjo količino razvejanih aminokislin (BCAA) kot sojini in jajčni proteini

Prednosti:

  • dobra cena
  • nizka vsebnost laktoze
  • visoka vsebnost beljakovin
  • dober okus

Pomanjkljivosti:

  • nedostopnost

Pšenični proteini (Wheat Protein Concentrate)

Pšenični protein je dobro topen v vodi. Njegove prednosti so nizka cena in visoka vsebnost glutamina. Ima grenak okus. Uporablja se kot glavna sestavina poceni beljakovin.

Prednosti:

  • dobra cena
  • visoka vsebnost glutamina
  • visoka vsebnost beljakovin

Pomanjkljivosti:

  • slab okus
  • slaba prebavljivost
  • nepopoln vir beljakovin

Rižev proteini (Rice Protein Concentrate)

Ponuja tako koncentrat riževih beljakovin kot vlaknine. Izdelan je s filtracijo beljakovin in vlaknin iz encimsko predprebavljene polnozrnate riže. V tem procesu niso uporabljene nobene kisline ali druge kemikalije. Preostali ogljikovi hidrati so pretvorjeni v mešanico enostavnih sladkorjev (glukoza in maltoza) in v oligosaharide (dekstrini).

Prednosti:

  • dobra cena
  • visoka vsebnost glutamina

Pomanjkljivosti:

  • nizka vsebnost beljakovin
  • slaba prebavljivost
  • nepopoln vir beljakovin