Vsebina
V otroštvu spada med esencialne aminokisline, kasneje pa jo organizem lahko sintetizira. Zaradi njenega velikega pomena pa se šteje za esencialno tudi v odrasli dobi. V organizmu se metabolizira preko aminokislin L-ornitin v L-citrulin, ki prehajajo v kri in se spreminjajo v L-arginin, pri čemer nastaja dušikov oksid – NO.
Aminokislina Arginin je pomemben del biokemičnih procesov, povezanih z anabolizacijo:
- povečuje proizvodnjo rastnega hormona
- podpira rast mišic
- podpira sproščanje inzulina in glukagona, s čimer se povečuje shranjevanje mišičnega glikogena (vir energije v mišicah)
- povečuje raven NO = pump efekt
- sodeluje pri tvorbi kreatina, s čimer se ustvarjajo večje zaloge energije (ATP) v mišici
- sodeluje pri metabolizmu beljakovin
- uravnava sproščanje, transport in shranjevanje dušika v organizmu
Med njegove druge pomembne učinke Arginina na organizem spadajo:
- povečuje odvajanje mlečne kisline iz obremenjene mišice in tako odloži nastop "musklfibra"
- detoksicira amonijak, saj sodeluje pri njegovi pretvorbi v sečnino, ki se nato izloči z urinom
- sodeluje tudi pri tvorbi kolagena, ki je del vezivnih tkiv
- zmanjšuje tveganje zamaščenosti jeter in povečanja holesterola
- znižuje visok krvni tlak
- ščiti pred sklerozo srce, žile, arterije in jim vrača prožnost
- pospešuje okrevanje po poškodbah
- odpravlja motnje erekcije in spolnega vzburjenja
- pozitivno podpira imunski sistem
Ti učinki L-arginina prispevajo k neposredni sintezi mišičnih beljakovin, hitri regeneraciji, celjenju ran in upočasnjevanju izgube mišic po naporu.