Vitamin E je skupno ime za skupino snovi, imenovanih tudi tokoferoli. Obstaja 8 naravno prisotnih oblik tokoferolov. Najbolj učinkovita oblika med njimi je alfa-tokoferol. Vitamin E spada med vitamine, topne v maščobah, ki se lahko v majhnih količinah shranjujejo v mišicah, maščobnem tkivu in v jetrih.
Pojavnost vitamina E
Vitamin E se pojavlja bolj v rastlinski kot v živalski obliki. V živalski obliki se nahaja predvsem v jajcih, v rastlinski obliki pa je njegov največji delež v zeleni listnati zelenjavi, žitnih kalčkih, oreščkih in semenih ter v oljih, pripravljenih iz njih. Sem spadajo sončnično olje, olje iz pšeničnih kalčkov, olivno olje.
Glavni učinki vitamina E
- Antioksidant – preprečuje nastanek prostih radikalov, ki nastajajo v telesu zaradi UV sevanja, fizičnega napora, vpliva zunanjih dejavnikov, kajenja, pitja alkohola…
- Preprečuje poškodbe celične DNA in s tem nastanek mutacij DNA (nastanek raka) oziroma poškodbe celice (staranje)
- Podpira tvorbo in ščiti pred razpokami rdeče krvne celice
- Pomemben pri preprečevanju spontanih splavov, vpliva na plodnost in potenco
- Potrebno za pravilen metabolizem nenasičenih maščobnih kislin (rastlinska olja), ki jih ščiti pred oksidacijo in s tem njihovim kvarjenjem
- Pomemben za sintezo beljakovin, živčnega in mišičnega sistema
- Pomaga pri preprečevanju srčno-žilnih bolezni, kot je ateroskleroza, in znižuje raven slabega LDL holesterola
- Ublaži menstrualne bolečine in intenzivnost krvavitve
- V pripravkih za kožo ohranja kožo čvrsto in hidrirano
- Regenerira se z vitaminom C
- Podpira učinek koencima Q10
- Znanstveniki so dokazali, da je v velikih odmerkih pozdravil bolezni, kot so vnetje ledvic, razjede na goleni, kožne težave, pri ženskah prestavlja mejo menopavze. Pri starejših ljudeh izboljšuje imuniteto in s tem povečuje odpornost proti okužbam. Priporočeni dnevni odmerek je 10–30 mg/dan.
Vitamin E se nahaja kot primarna sestavina v Premium Carnosine, Fytosoja + vitamin E.