Baker v organizmu

Baker v organizmu

Baker spada med najpomembnejše elemente. Pogosto se označuje kot element lepote, saj prispeva k polepšanju kože in las ter kot element imunosti, saj krepi telesno odpornost. Kot močan katalizator vpliva na številne encime in vitamine, preko katerih že v majhnih količinah vpliva na številne dejavnosti organizma. Njeno pomanjkanje znatno povečuje raven holesterola v plazmi. Poveča se raven LDL – holesterola in zmanjša se raven HDL – holesterola.

Funkcije bakra:
- je nujen za tvorbo kolagena in elastina, zagotavlja prožnost žil
- podpira tvorbo belih krvničk in povečuje odpornost proti infekcijskim bakterijam
- je nujen za tvorbo številnih encimov, med katerimi je najpomembnejši superoksid dismutaza, ki spada med najmočnejše antioksidante v telesu, podpira uporabo bakra in cinka ter ščiti citoplazmo pred prostimi radikali
- je odgovoren za obarvanost kože
- je potreben za zdravje sklepov in kosti, deluje preventivno proti osteoporozi in vnetjem gibalnega sistema
- povečuje uporabo železa v organizmu
- je potreben za zdravje možganov in živcev
- ščiti pred neplodnostjo in pred rakom
- zmanjšuje raven histamina pri alergikih in podpira absorpcijo vitamina C

Dnevna potreba je od 0,4 – 0,7 mg pri otrocih do 12 mesecev, do 2,5 – 3,0 mg pri mladostnikih in odraslih. Viri: sušene stročnice, polnozrnata žita, oreščki in semena, kaljena semena, sveža zelenjava, meso, jetra in kvas. Baker vsebujejo tudi morski organizmi in melasa. Od sadja baker vsebujejo predvsem banane, slive, grozdje, maline in jagode. Od zelenjave so to krompir in korenje.