Beljakovine iz riža: Vse, kar morate vedeti o njih
Beljakovine iz riža: Vse, kar morate vedeti o njih

Beljakovine iz riža: Vse, kar morate vedeti o njih

Beljakovine iz riža: Vse, kar morate vedeti o njih

Zanimanje za zdrav življenjski slog, uravnoteženo prehrano in alternativne vire beljakovin narašča ne le pri športnikih. In prav rižev protein je eden izmed favoritov, ki pridobiva na priljubljenosti.

Vsebina

```html

Vsebuje nizko vsebnost sladkorja in visoko vsebnost beljakovin. Ta novost na trgu prehranskih dopolnil poleg tega izvira iz 100% rastlinskih virov. Odkrijte z nami njegove prednosti, prehranski profil in različne načine uporabe v prehrani.

Beljakovine: osnovna gradbena enota mišic

Med treningom pride do mikrotrganja mišic. Vnos zadostne količine beljakovin  podpira hitrejšo regeneracijo in obnovo mišic po napornem treningu. Pri zadostnem vnosu boste podprli rast mišične mase in tudi  njen ohranitev. Beljakovine zagotavljajo tudi aminokisline, ki zagotavljajo sintezo novih mišičnih vlaken. So pomembne za potrebno energijo za mišično kontrakcijo. Pomagale vam bodo izboljšati moč, vzdržljivost in zmogljivost med športnimi aktivnostmi.

Pomanjkanje beljakovin lahko negativno vpliva tudi na imunski sistem in splošno zdravje. Vendar pozor, prekomerni vnos beljakovin pa lahko ima neugodne učinke na ledvice in druge organske sisteme.

rižev protein za gradnjo mišic

Koliko beljakovin torej naše telo potrebuje?

Količina beljakovin, ki jih telo potrebuje, se razlikuje glede na starost, spol, težo, telesno aktivnost in zdravstveno stanje. Po podatkih Ameriškega dietetičnega združenja (American Dietetic Association) in Ameriškega združenja za športno prehrano (American College of Sports Medicine) se priporoča, da odrasli posamezniki z zmerno telesno aktivnostjo zaužijejo približno 0,8 grama beljakovin na kilogram telesne teže na dan. To pomeni, da bi oseba, ki tehta 70 kilogramov, morala dnevno zaužiti približno 56 gramov beljakovin.

Za športnike, osebe z intenzivno fizično aktivnostjo, nosečnice, doječe matere in starejše posameznike se lahko količina beljakovin poveča. V teh primerih lahko priporočena količina beljakovin doseže od 1,2 do 2,0 grama na kilogram telesne teže na dan.

To so le splošna priporočila, ki niso primerna za vse. Natančna količina beljakovin je lahko individualna in se lahko razlikuje glede na cilje treninga, zdravstveno stanje in druge dejavnike. Zato je primerno, da se posvetujete s strokovnjakom za prehrano, ki vam bo dal natančnejša priporočila, ki upoštevajo individualne potrebe.

V diagnostičnem centru Metflex vam na podlagi prejšnje diagnostike na napravi InBody 370S sestavimo jedilnik po meri in vam svetujemo tudi pri izbiri ustreznih beljakovin in njihovem odmerjanju.

dekle s proteinskim napitkom

Zakaj ravno rižev protein?

Ima visoko biološko vrednost in popoln aminokislinski profil

Rižev protein ima odličen aminokislinski profil. Vsebnost aminokislin je podobna vsebnosti v mlečnih proteinskih pripravkih. Vključuje vse esencialne aminokisline potrebne za pravilno delovanje organizma. Posebej je bogat z aminokislino L-arginin, ki igra pomembno vlogo pri podpori rasti mišic in regeneraciji.

Aminokisline so osnovni gradniki v mišicah, tkivih in organih, ki prispevajo k pravilnemu delovanju hormonov in imunskega sistema.

Je hipoalergen in primeren za ljudi z alergijami in intolerancami

Kot prehransko dopolnilo je odlična alternativa namesto sirotkinih beljakovin za bodybuilderje, vegetarijance in ljudi, ki trpijo zaradi prebavnih težav. Uporabljajo ga predvsem športniki, ženske, pa tudi vegani in vegetarijanci.

Je primeren za vas tudi v primeru, da ne prenašate mlečnih beljakovin ali beljakovin iz živalskih virov. Če ne morete jesti izdelkov z vsebnostjo jajc ali soje, je za vas prav tako idealna rešitev. 

Je primeren za ljudi v dietnem režimu

Če želite shujšati, vedite, da ima rižev protein tudi termogeni učinek. To pomeni, da se veliko energije porabi za njegovo predelavo. Odlično je tudi, da ga uporabite kot napitek namesto sladkarij. Nasiti bolj, kot ogljikovi hidrati ali maščobe. To pomeni, da bo občutek sitosti po obroku trajal dlje in preprečili boste napade prenajedanja.

Njegova sestava je naravna, primerna tudi za vegane

Regeneracija mišic po redni vadbi je nujna. Pri treningu namreč pride do poškodbe mišičnih vlaken in prav njihova regeneracija je pomembna za razvoj mišične mase.

Dokazano je bilo, da rižev protein prispeva k rasti mišic enako kot sirotkini proteini. Čeprav se absorbira počasneje, je najpomembnejša vsebnost leucina (aminokislina, ki je najpomembnejša pri gradnji mišične mase). Ta se absorbira hitreje kot iz sirotkinega proteina.

Lahko pomaga pri uravnavanju sladkorja v krvi

Vnos beljakovin je pomemben tudi z drugega vidika. Ogljikovi hidrati, predvsem enostavni ogljikovi hidrati, zvišujejo raven sladkorja v krvi, kar povzroča v organizmu prekomerno proizvodnjo inzulina. Inzulin ima nalogo shranjevati sladkor v celice in delovati kot vir energije. V kombinaciji z beljakovinami se raven sladkorja v krvi poveča manj, zato je stabilnejša.

Primerna alternativa za gradnjo mišic

Tako kot žita, tudi rižev protein vsebuje visoko vsebnost cisteina in metionina. Cistein in metionin sta edini proteinski aminokislini, ki vsebujeta žveplo. Žveplo je nujno za tvorbo in strukturo tkiv, vključno z mišicami. Pomaga pri tvorbi disulfidnih vezi, ki lahko okrepijo in stabilizirajo strukturo mišičnih beljakovin.

Metionin je ključen za tvorbo kreatina, kemične spojine, ki igra pomembno vlogo pri mišični moči med intenzivno vadbo. Kreatin povečuje količino energije, ki je na voljo mišicam, in pomaga tudi povečati moč in zmogljivost. Je torej odlična izbira za gradnjo mišic pri zahtevnih treningih.

Nasvet: Vegan protein, ki ga najdete v naši ponudbi, vsebuje kar 60 % delež beljakovin. Kombinira 3 vrste rastlinskih beljakovin (grahov, konopljin in rižev). Poleg tega je obogaten z vitamini B12, D3 in tudi BCAA. Lahko se zanesete, da bo zagotovil, da bo vaše telo dobilo hranila, potrebna za rast in regeneracijo mišic po vsakem treningu.

Kako se rižev protein proizvaja?

Proizvaja se s filtriranjem beljakovin in vlaknin iz encimsko "predprebavljene" polnozrnate rjave riže. Pri procesu proizvodnje se ne uporabljajo kemikalije niti kisla hidroliza.

Prehranski profil riževega proteina

Vsebnost beljakovin v riževem proteinu se lahko razlikuje glede na določen tip riža. Običajno vsebuje približno 15-20 gramov beljakovin na porcijo. Vsebuje aminokisline v naravni obliki, pri čemer ne vsebuje nobene maščobe, holesterola ali sladkorja.

Vlaknine

Rižev protein vsebuje tudi veliko vlaknin. Te so pomembne za pravilno delovanje prebavnega sistema in ohranjanje funkcionalnosti črevesja.

Minerali

Kalcij, železo, cink in magnezij. Ti minerali so pomembni za številne telesne funkcije, vključno z dobro kondicijo kosti, tvorbo krvi in imunskim sistemom.

Vitamini

Rižev protein je lahko obogaten z vitamini skupine B, vitaminom E, vlakninami in ogljikovimi hidrati.

Uporaba riževega proteina v prehrani

Razmišljate, kako vključiti rižev protein v svoj jedilnik? Ne oklevajte uporabiti svojo domišljijo. Tukaj je nekaj idej za navdih:

Kozarec poln energije

Poživite svoje telo in pridobite energijo z odličnimi proteinskimi napitki. Preprosto zmešajte rižev protein z vodo, nežnim rastlinskim mlekom in zmiksanim sadjem. Eksperimentirajte z različnimi sestavinami, kot so sadje, sočna zelenjava, orehova masla ali semena, in ustvarite okusne in zdrave koktajle.

Beljakovinsko pečenje

Pretvorba običajnega pečenja v beljakovinsko poslastico je preprosta. Zamenjajte običajno moko z riževim proteinom in ustvarite proteinske ploščice, nežne kolačke ali dišeč kruh.

Beljakovinske kaše za zajtrk

Rižev protein lahko zajtrkovo ovseno kašo spremeni v zdravo beljakovinsko bombo. Dovolj je, da dodate žlico riževega proteina in povečate njeno beljakovinsko vsebnost. V kašo dodajte tudi druge dobrote, kot so sveže ali zamrznjeno sadje, hrustljavi oreščki ali lanena semena za bogat okus in prehranski prispevek.

Poletne smoothie sklede

Ustvarite svojo kombinacijo okusov. Privoščite si sočno sadje, nariban kokos in dišeče oreščke.

Osvežilni jogurtovi deserti

Dodajte odmerek riževega proteina v običajen jogurt. Ustvarili boste odličen okus, ki vas bo hkrati tudi nasitil.

Eksperimentirajte z različnimi receptii in preizkušajte nove sestavine. Z uravnoteženim in raznolikim jedilnikom boste maksimizirali vse koristi riževega proteina.

```