Helicobacter pylori (v nadaljevanju H. Pylori) je še vedno ena najpogostejših bakterijskih okužb na svetu, ki oslabi naravno obrambo želodca. Gre za razširjen spiralni paličasti mikroorganizem, ki se naseli v sluznici želodca in dvanajstnika pri odraslih in otrocih. H. Pylori je torej povzročitelj številnih želodčnih bolezni. Pri nekaterih okuženih posameznikih se lahko celo razvije simptomatski gastritis, razjede želodca ali dvanajstnika ali adenokarcinom želodca (rak) in številne druge. H. Pylori je povezan tudi z anemijo zaradi pomanjkanja železa ali s pomanjkanjem vitamina B12.
Prav tako je pomembno poudariti, da je okužba zelo pogosta v vzhodni Evropi, pa tudi v Afriki ali v večini azijskih držav, zato, če potujete, preventiva in primerna prehrana igrata pomembno vlogo, tako kot tudi kasnejše zdravljenje, če se bakterija že naseli v vašem telesu.
Simptomi
Simptome nezaželene bakterije v organizmu je težko prepoznati takoj na začetku, saj so neznatni in mnogi jih zamenjujejo z običajnimi prebavnimi težavami. V začetnih fazah širjenja se lahko srečate z zmanjšanim apetitom, pritiskom v zgornjem delu želodca, prav tako vas lahko muči napihnjenost ali slab zadah ali slabša prebava. Odkritje bakterije je pomembno predvsem v začetni fazi, saj je takrat okužba najbolje ozdravljiva.
Helicobacter in probiotiki
Probiotiki so skupina koristnih bakterij, ki povečujejo hitrost ozdravitve okužb H. Pylori z različnimi mehanizmi, saj stabilizirajo in okrepijo naravno črevesno sluznično mikrobiološko pregrado. Kakovostni probiotiki H. Pylori postopoma uničujejo tako, da zmanjšujejo kolonizacijo prebavnega trakta s to bakterijo in, čeprav H. Pylori popolnoma ne uničijo, rast okužbe in nastali vnetje želodca pa popolnoma zatrejo. Prispevajo k zaščiti sluznice želodca in koristnost probiotikov je bila dokazana tudi pri otrocih, predvsem med prebavnimi težavami, pri rotavirusih, okužbah, driskah, po uporabi antibiotikov, sindromu razdražljivega črevesja in pod. K normalnemu delovanju prebave lahko nasprotno prispeva vitamin U.
Vitamin U - koristi
Ko so v petdesetih letih prejšnjega stoletja začeli raziskovati vitamin U, so nekatere študije nakazovale, da je pitje 1 litra (945 ml) zeljnatega soka dnevno pomagalo zdraviti črevesne razjede 4 do 5 krat hitreje kot standardna protivredna terapija, ki je bila takrat običajno na voljo. Že takrat so znanstveniki potrdili, da so bili ti učinki delno posledica več hranil, pa tudi zadostnega vnosa vitamina U.
Vitamin U je že leta najpogosteje povezan z zdravljenjem želodčnih razjed, čeprav opravlja svojo funkcijo tudi pri izboljšanju prebave, krepi imuniteto, znižuje raven holesterola in trigliceridov, pospešuje celjenje ran in v nekem smislu ščiti tudi pred prehranskimi alergijami. Prav tako lahko zaščiti vaša pljuča, jetra in ledvice pred poškodbami in ima tudi ugoden vpliv na encimske funkcije in podporo funkciji prebavnega trakta, predvsem želodca. Njegova glavna naloga je uravnavanje izločanja želodčnih sokov, s čimer pomaga ohranjati optimalno pH v želodcu. Prispeva k zaščiti sluznice želodca in ugodno vpliva na celotno funkcijo prebavnega sistema.
Za koga je izdelek namenjen
- Za osebe z občutljivim želodcem
- Pri draženju želodca in črevesja ter različnih neprijetnih občutkih s prebavo
- Za ljudi, nagnjene k nastanku želodčnih razjed
- Za ljudi, ki jemljejo zdravila, ki vplivajo na tvorbo želodčne kisline
- Po boleznih, ki povzročajo poškodbe sluznice želodca
- Pri prekomerni proizvodnji želodčne kisline in refluksu
Prehrana
Z uživanjem nekaterih vrst zelenjave si lahko prav tako zagotovite vnos vitamina U, saj gre za naravno snov, ki se naravno pojavlja v živilih. Kaj bi torej morali vključiti v svoj jedilnik, da bi povečali vnos te spojine?
- Zelje,
- Brokoli,
- Brstični ohrovt, Ohrovt
- Šparglji
- Listnata zelenjava
- Grah
- Špinača