Vsakdo izmed nas potrebuje za pravilno delovanje telesa gorivo v obliki energije. To pridobivamo iz treh osnovnih hranil v prehrani. To so beljakovine, maščobe in sladkorji. Pomembna je izbira pravih in kakovostnih živil. Če imate željo po sladkem, je idealno, da si privoščite sveže ali suho sadje, ali oreščke. Med primerno sadje za diabetike uvrščamo ananas, slive, banane, jagode in borovnice. Tudi diabetiki lahko imajo sladko življenje, če izberejo primerne sladkarije. In predvsem primerno sladilo.
Če imate željo po sladkem, je idealno, da si privoščite sveže ali suho sadje, ali oreščke.
Glikemični indeks sladkarij
Pri izbiri pravih živil bi se diabetiki morali osredotočiti predvsem na glikemični indeks živil - predvsem sladkarij. Vrednost glikemičnega indeksa nam pove o stopnji zvišanja ravni krvnega sladkorja. Živila, ki imajo visok glikemični indeks, vsebujejo sladkor, ki se hitro razgradi in absorbira. To izrazito poveča raven sladkorja in inzulina v krvi, hkrati pa hitro vodi do občutka lakote. Nenadni skoki glikemije povzročajo postopno poškodovanje žilne stene, kar povzroča zaplete in poslabšanje simptomov sladkorne bolezni. Diabetiki bi se zato sladkarijam z visokim glikemičnim indeksom morali izogibati, čeprav se z vidika enot ogljikovih hidratov lahko vključijo v jedilnik. To načelo je idealno tudi pri izbiri primernega sladila.
Visok glikemični indeks ima klasični rafinirani beli sladkor, rjavi sladkor, grozdni sladkor - glukoza, prav tako pa tudi naravni trsni sladkor, med, javorjev sirup in glukozni sirup. Vsa ta sladila so neprimerna za diabetike, saj enormno zvišujejo raven krvnega sladkorja. Med neprimerna bi morali uvrstiti tudi nekatera umetna sladila, npr. aspartam (E951), saharin (E954), acesulfam K (E950) in ciklamat (E952). Gre za snovi, ki so telesu tuje, saj se običajno v naravi ne pojavljajo in imajo tudi precej visok glikemični indeks. Poleg tega za diabetike obstajajo tudi zanesljivejši in bolj zdravi načini sladkanja.
Sladila primerna za diabetike
Alternativna in veliko bolj zdrava sredstva za sladkanje so naravna sladila. Sirup iz agave, trsna melasa, ječmenov ali rižev slad. Vsa imajo nizek glikemični indeks in v zmernih odmerkih spadajo med primerna sladila za diabetike. Eno izmed razširjenih sladil je sadni sladkor - fruktoza. Najdete ga v sestavi skoraj vsake dia sladkarije, namenjene diabetikom. Je slajša od pesnega sladkorja in ima tudi nizek glikemični indeks, vendar bi diabetiki morali paziti na njen vnos. Primerno sladilo je na primer sadni sladkor - eritritol, ki ne zvišuje sladkorja v krvi niti ravni inzulina. Priporočeni dnevni odmerek je približno 80 g, sicer bi lahko povzročal prebavne težave, kar je pri alkoholnih sladkorjih precej običajno. Druga možnost je brezov sladkor. Tudi ksilitol je alkoholni sladkor, zato ga je treba uživati zmerno. Poleg tega, da je primeren za diabetike, koristi tudi zobem in povečuje gostoto kosti.
Omeniti bi morali tudi stevijo, ki je zelo priljubljeno naravno sladilo. Ne obremenjuje telesa z nobenimi kalorijami in hkrati ne zvišuje ravni krvnega sladkorja. Njen glikemični indeks je čudovit 0! Sladkost ima pri tem kar 300-krat višjo kot klasični pesni sladkor. Diabetiki si jo lahko brez skrbi privoščijo in jo uporabijo ne le v napitkih, ampak tudi pri peki in kuhanju. Ker ima edinstven okus, jo lahko pri peki sladic potlačite na primer s kakovostno temno čokolado z visokim deležem kakava.
Zdrave sladkarije
Med zdrave sladkarije, primerne za diabetike, spada naša proteinsko-maščobna ploščica Wellness bar. Vsebuje posebno mešanico beljakovin, zdravih maščob in vlaknin s prebiotičnim značajem. Ima nizek glikemični indeks, je slajena s stevijo in predstavlja naravni vir vitaminov in mineralov. Na voljo imate čokoladno ali vaniljevo. Poleg tega si jo lahko privoščite kadarkoli in kjerkoli čez dan.
Za hitro odpravo utrujenosti zaradi pomanjkanja sladkorja bodo poskrbeli osvežilni energetski bonboni Energy drops. Zagotovili vam bodo hitro in nujno energijo za katerokoli aktivnost, fizično ali psihično. Zahvaljujoč tavrinu in kofeinu bodo spodbudili vašo miselnost, hranilna snov L-karnitin pa bo zagotovila dovolj energije. Slajeni so s fruktozo in jih najdete v 3 sadnih okusih.
Druga zdrava poslastica je naš edinstven gainer v obliki pudinga Extra Mass Puding. Zaradi okusne in lahko prebavljive oblike pudinga je idealen vir energije pri športu. Zaradi hitre priprave brez kuhanja je primeren tudi kot hitra poslastica, ki nasiti za daljši čas. Ima idealno razmerje ogljikovih hidratov in beljakovin, veliko vitaminov in esencialnih aminokislin. Samo zmešamo z mlekom in sladka čokoladna ali vaniljeva poslastica je pripravljena. Za diabetike priporočamo največ 1 puding na dan.
Zdrava in okusna sladkost je lahko tudi proteinski napitek. Poskusite Wellness Daily Protein - s svojo sestavo nima konkurence na trgu in kombinacija snovi je edinstvena za nastavitev pravilnega delovanja organizma. Vsebuje 65% trokomponentnega proteina s postopnim sproščanjem aminokislin, MCT maščobe, vlaknine, encimsko komponento in kompleks vitaminov in mineralov. Če si ta protein pripravite v polnomastnem mleku, dobite hranilno bogato in zdravo sladkost. Na voljo imamo kar 7 okusov (vanilja, čokolada, čokolada+kokoš, naravno, jagoda+malina, slana karamela, pistacija). Zagotovo si vsak izbere.
Odgovor na vprašanje, ali diabetiki sploh lahko sladko, je torej da. Če si privoščijo primerno izbrano zdravo sladkost. Tako bodo zadovoljili ne le svoje brbončice, ampak predvsem svoje zdravje.