Vsebina
V receptu smo uporabili pira moko, ki ima nižji glikemični indeks in skoraj za polovico nižjo vsebnost fitinske kisline kot klasična pšenična moka. Fitinska kislina je snov, ki se pogosto označuje kot antinutrient, saj do neke mere preprečuje absorpcijo koristnih snovi iz hrane. Nahaja se tudi v drugih rastlinskih semenih (mandlji, fižol, arašidi, lešniki, leča, koruza, grah, riž).
Kruh je poln vlaken zahvaljujoč pira moki in Belly Fyto Detox. Priporočeni dnevni vnos vlaknin je 25 do 30 g na dan. Vsebnost 30 g vlaknin se naravno nahaja v 1,7 kg jabolk ali 1,1 kg oreščkov, 3,4 kg glavnate solate, 1,9 kg krompirja, 4 kg kuhanih špagetov, 1 kg banan. Običajno ne moremo zaužiti določenega količine vlaknin s prehrano, vendar si lahko pomagamo na primer tako - z napitkom polnim vlaknin in naravnimi rastlinskimi izvlečki. Ena doza Belly Fyto Detox vsebuje do 6,5 g vlaknin, kar predstavlja do ¼ priporočene dnevne količine.
Ta kruh sploh ne vzhaja - odlična informacija za našo prebavo! Po zaužitju se namreč ne bomo počutili napihnjeni in hkrati obogatena receptura z Belly Fyto Detox, ki zagotavlja nemoteno prebavo.
Belly Fyto Detox ima povsem naravno sestavo. Poleg 100% topnih in netopnih vlaknin vsebuje tudi rastlinske izvlečke, ki pomagajo ljudem z zaprtjem ali hemoroidi. Izdelek je priljubljen pri ljudeh z omejenim gibanjem. Pomaga pri težavah z iztrebljanjem in hemoroidi, prav tako pri pogosto napihnjenem trebuhu ali prebavnem nelagodju.
Potrebujemo
- 380 g pira moka gladka
- 1,5 merice Belly Fyto Detox
- 300-350 ml acidofilno mleko (po potrebi)
- 1 ČŽ sol
- 1 ČŽ soda bikarbona
- lanena/bučna/sončnična semena
- 3 ŽL olje
Začimbe za popestritev okusa:
- 2 ŽL mleta kumina
- 1 ŽL koriander
Postopek
Vse sestavine postopoma dodajte v veliko skledo in dobro premešajte. Nastati bi moralo bolj gosto, a čvrsto testo, ki se bo nekoliko lepilo. Na pekač obložen s papirjem za peko oblikujte podoben obliko kot ima kruh. Pekač postavite v predhodno ogreto pečico na 200 stopinj in kruh pecite približno 45 minut, občasno ga premažite z vodo pomešano s soljo. Kruh lahko posujete z lanenimi, bučnimi ali sončničnimi semeni. Po peki kruh dobro premažite z vodo s soljo, da bo skorja hrustljava in pustite, da se ohladi.
Dober tek.