Enodnevni detox jedilnik

Enodnevni detox jedilnik

Med enodnevnim razstrupljanjem telesa se osredotočite na lahke obroke, če si obrokov ne morete pripraviti, jih raje izločite in nadomestite s tekočimi kombinacijami vode, nesladkanih čajev ali zelenjavnih sokov.

Vsebina

Naša prebava in telo si občas zaslužita razstrupljanje. Če se bojite večdnevnega razstrupljanja, ne obupajte. Poskusite enodnevno razstrupljanje telesa, po katerem se boste takoj počutili lažje in bolj zdravo. Pomembno je piti zadostno količino tekočin, ki so pri razstrupljanju organizma zelo pomembne.

Je en dan dovolj?

Enodnevno razstrupljanje je odlično za tiste, ki želijo vsaj malo razbremeniti prebavo in narediti nekaj za svoje zdravje. Najbolje bi bilo, če bi takšno razstrupljanje ponavljali redno. Začnite enkrat na dva tedna, in če vam to ne bo več predstavljalo težav, razstrupljajte telo vsaj enkrat na teden

Limonska voda

Pomembno pravilo, ki ga nikoli ne podcenjujte, je, da vsako jutro na tešče popijete vsaj 2 deci vode z limono. Limonin sok ima odlične alkalne učinke, pomaga odstranjevati nakopičene strupene snovi iz telesa, čisti jetra, ledvice in na splošno izboljšuje prebavo. Skratka, limonin sok pomaga harmonizirati in ozdraviti naše telo, zato je za enodnevno razstrupljanje kot ustvarjen.

Zdrav razstrupljanje z limono

Zajtrk

Meta smoothie

Smoothie je najboljši začetek dneva. Ne obremenjuje prebavnega trakta, hranila se izkoristijo v maksimalni količini. Odličen je tudi, če zjutraj nimate časa.

Potrebujemo

  • 1 skodelico špinače
  • 1 pest metinih listov
  • 1 banana
  • 1 žličko chia semen
  • 1 dl kokosovega mleka
  • 1,5 dl vode

Če menite, da vas ta smoothie ne bo nasitil, dodajte vanj 1 odmerek Vegan proteina. Preizkušena kombinacija hranil v proteinu vam bo zagotovila veliko več hranilno pomembnih snovi kot kruh z oblogo.

Zeleni zdrav smoothie s chia semeni

Malica

Pozabite na malico. Razstrupljanje je o čiščenju ne le telesa, ampak tudi o razbremenitvi prebave. Bolj ko jeste, več energije telo porabi za prebavo in ne za razstrupljanje.

Kosilo

Na meso z rižem ali testenine med razstrupljanjem ne pomislite. Načelo je, da v telo vnesete čim več tekočin, s katerimi se telo nadalje čisti. Vse toksine, ki so se nabrali v telesu, je treba v nečem raztopiti. Zato se osredotočite na enostavne zelenjavne juhe.

"Načelo je, da v telo vnesete čim več tekočin, s katerimi se telo nadalje čisti."

Odlična pesina juha

Potrebujemo

  • 4 kose manjše pese
  • 1 čebulo
  • himalajsko sol
  • poper
  • trdi sir
  • bazilikini listi

Postopek

Peso očistimo in narežemo na kocke, dodamo na kocke narezano čebulo, zalijemo z vodo in kuhamo. Mehko peso zmešamo, solimo in popramo po okusu. Na končno juho naribamo sir in okrasimo z bazilikinim listom. Za boljšo absorpcijo vitaminov ne pozabite na nekaj kapljic kakovostnega oljčnega ali bučnega olja.

Popoldanska malica

Oreščki so med razstrupljanjem dovoljeni. Zato z nimi ne varčujte. Pest dobrih oreščkov za popoldansko malico vam bo zagotovila, da boste do večerje zdržali brez težav. Pazite pa na slane kombinacije oreščkov. Odlični so mandlji, brazilski oreščki, indijski oreščki, pekan in orehi. Arašide izpustite, rastejo v tleh in ne na drevesih, zato lahko vsebujejo več vrst plesni.

Ženska, ki pije smoothie in se smeji.

Večerja

Za večerjo si privoščite več kot le juho. Primerna je kombinacija piščančjega, puranjega ali jagnječjega mesa, ribe s svežo, lahko tudi dušeno ali pečeno zelenjavo. Izogibajte se prilogam, kot so riž, krompir, testenine. Te kombinacije se težje prebavljajo in iz njih nastajajo obloge na črevesju. In mi se jih želimo znebiti!

Polnjena bučka

Potrebujemo

  • 1 bučko (odličen je tudi jajčevec)
  • 250g puranjega mesa narezanega na majhne koščke
  • 3 stroki česna
  • 1 čebulo narezano na drobno
  • 2 paradižnika narezana na drobno
  • oljčno olje
  • sol, črni poper
  • trdi sir za posipanje

Postopek

Bučko prerežemo po dolžini in izdolbemo notranjost. Meso na hitro prepražimo na oljčnem olju in čebuli, da ne spusti soka. Vse sestavine nato zmešamo in napolnimo obe polovici bučke. Malo pokapamo z oljčnim oljem. Bučko na pekaču malo zalijemo z vodo in pečemo 40 minut na 170 stopinj. Približno 5 minut pred koncem pečenja vzamemo iz pečice, posipamo s sirom in postavimo nazaj za 5 minut, da se zapeče.

NASVET

Če vam čista voda že preseda, jo lahko kombinirate z: