Kratica aminokislin BCAA (Branched-chain amino acid) pomeni v prevodu aminokislina z razvejano verigo in so primerne za rast mišične mase ter prav tako so primerne te aminokisline za hujšanje. Gre za skupino treh (levcin, izolevcin in valin) iz osmih esencialnih aminokislin, ki so potrebne za tvorbo beljakovin. Igrajo pomembno vlogo pri sintezi beljakovin. Razlog, zakaj so označene kot razvejane verige, je dejstvo, da ima njihova struktura „veje“ poleg glavne stebelne molekule. Kombinacija teh treh esencialnih aminokislin tvori približno eno tretjino skeletne mišičnine človeškega telesa.
Levcin je razvejana aminokislina, ki je telo ne more samo sintetizirati iz razpoložljivih virov, zato jo je treba dopolnjevati iz prehrane. Sodeluje pri zniževanju povišane ravni sladkorja v krvi in pomoči pri proizvodnji rastnega hormona. Levcin deluje v povezavi z drugima dvema BCAA, da zaščitijo mišice in delujejo kot „gorivo“ za telo. Predstavljajo takojšen vir energije, saj so uporabne neposredno iz krvnega obtoka, od koder prehajajo v mišične celice, ki jih ščitijo in povečujejo njihov obseg. Podpirajo celjenje kosti, kože in mišičnega tkiva. Pogosto so priporočene pacientom, ki se okrevajo po operaciji. Levcin je najpomembnejša aminokislina iz BCAA za stimulacijo sinteze beljakovin. Uživanje samega levcina pa ni priporočljivo, levcin povzroča aminokislinsko neravnovesje, in čeprav sta drugi dve BCAA (valin in izolevcin) manj pomembni, lahko povečano uživanje levcina ima negativne posledice. Previsok vnos levcina lahko prispeva k pelagri (bolezen, ki jo povzroča pomanjkanje niacina) in poveča količino amoniaka v telesu. Vir levcina v hrani: meso, oreščki, fižol, neoluščen riž, sojina moka in polnozrnati izdelki.
Izolevcin stabilizira in uravnava raven sladkorja v krvi in energetsko raven. Prav tako je potreben za tvorbo hemoglobina. V kombinaciji z drugima dvema BCAA povečuje energijo, vzdržljivost in pomoč pri celjenju in okrevanju mišičnih tkiv. Pri ljudeh, ki trpijo za različnimi duševnimi in fizičnimi motnjami, je bilo ugotovljeno pomanjkanje izolevcina, kar lahko vodi do simptomov, podobnih hipoglikemiji. Vir izolevcina v hrani: piščanec, jajca, ribe, meso, rž, mandlji, indijski oreščki, oreščki, čičerika, leča, sojine beljakovine in večina semen.
Valin je tretja razvejana aminokislina. Prav tako predstavlja pomoč pri obnovi tkiv in pomaga ohranjati pravilno ravnovesje dušika v telesu. Lahko je v pomoč pri zdravljenju bolezni jeter in žolčnika. Pomaga lahko tudi pri odpravljanju izrazitega pomanjkanja aminokislin, ki je lahko posledica odvisnosti od drog. Vendar pa lahko previsoka količina valina povzroči celo halucinacije. Viri valina v hrani: meso, gobe, arašidi, mlečni izdelki, žitarice in sojine beljakovine.
Aminokisline BCAA so zelo priljubljen dodatek za zaščito, rast mišične mase in regeneracijo organizma po napornem naporu. Priporočljivo je, da je dodaten izolevcin vedno sprejet v pravilnem ravnovesju z drugima dvema aminokislinama z razvejano verigo, približno 2 miligrama vsakega levcina in valina na vsak miligram izolevcina, danes pa najdemo tudi razmerje 4:1:1. Priporočljivo je jemati prehranska dopolnila, ki kombinirajo vse tri aminokisline.