FytoEnzyme Complex vsebuje kompleks rastlinskih prebavnih encimov, ekstraktov, olj in bakterije mlečnega vrenja Lactobacillus sporogenes. Kompleks teh snovi podpira prebavo zaužite hrane, boljšo izrabo hranil in hitrejši prehod hrane skozi prebavni trakt.
Kaj so encimi?
Encimi so beljakovinski katalizatorji, ki nastajajo v celicah živih bitij. Sodelujejo pri dejavnostih, pomembnih za ohranjanje življenja, kot so sinteza, razgradnja, prevoz, izločanje, razstrupljanje in shranjevanje energije. V celicah našega telesa nastaja več kot 5000 vrst življenjsko pomembnih encimov. Encime proizvajamo tudi s pomočjo encimov v živilih, ki jih dnevno uživamo. Razlog za obstoj toliko vrst encimov je njihova enonamenskost, dejstvo, da ima vsak posebne lastnosti in edinstveno funkcijo.
Encimi v funkciji prebave zagotavljajo razgradnjo hrane in to beljakovin, sladkorjev in maščob na osnovne sestavine, ki se absorbirajo v kri in se uporabljajo v procesu tvorbe energije, gradnje celičnih struktur in presnovnih procesov. Zmanjšujejo napihnjenost, prekomerno tvorbo kisline v želodcu in hitrejši ter učinkovitejši prehod hrane skozi prebavni trakt. S tem, da uživamo encime v obliki prehranskega dopolnila, varčujemo našo trebušno slinavko in sluznico pri tvorbi lastnih encimov.
Kombinacija encimov, vsebovanih v FytoEnzyme Complex, podpira razgradnjo beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob, s čimer zagotavlja učinkovitejšo absorpcijo hranil iz zaužite hrane in izboljšuje absorpcijo mikrohranil (vitamini in minerali). Zeliščni ekstrakti in olja normalizirajo izločanje encimov in sekrecijo lastnih prebavnih sokov, laktobacili podpirajo rast in tvorbo dobrih bakterij, ki zagotavljajo ravnovesje v prebavnem traktu. Rastlinska sestava encimov je aktivna pri različnih pH vrednostih v nasprotju z živalskimi. Vsak encim deluje na določeno specifično vrsto hrane in zato se ne morejo medsebojno nadomeščati. Uničujejo se pri povišani temperaturi in degradirajo v neprimernem pH okolju.
FytoEnzyme Complex vsebuje:
- Papain
Gre za encim, izoliran iz rastline papaja, razgrajuje beljakovine in se uporablja pri kronični driski in celiakiji. Pomaga pri boleznih prebavil, vnetnih procesih in ima pomirjujoče učinke na želodec. - Bromelain
Je encim, pridobljen iz ananasa, razgrajuje beljakovine, s čimer pomaga pri prebavnih težavah, kot so zgaga, napihnjenost, zaprtje, driska ali bruhanje. - Lipaza
Je lipolitični encim, ki razgrajuje lipide (maščobe) na glicerol in proste maščobne kisline, ki nato prehajajo skozi črevesno steno v kri in jetra, kjer se razgrajujejo. Lipaze skupaj z amilazami in proteazami dopolnjujejo delovanje prebavnih encimov. - Celulaza
Encim, ki razgrajuje rastlinska vlakna na glukozo (enostavni sladkor) pri pH 3-7. - Laktaza
Encim, ki je potreben za prebavo laktoze. Razgrajuje laktozo (disaharid) na enostavni sladkor galaktozo in glukozo pri pH 4-8. - Poprova meta in spearmintovo olje
Prispevata k normalnemu delovanju črevesnega trakta, delujeta proti napihnjenosti po jedi in prekomerni napihnjenosti. Odstranjuje slab zadah iz ust, ki ga povzroča pokvarjen želodec. - Komarčkovo olje
Podpira gibanje hrane v želodcu in črevesju, lajša krče v želodcu in črevesju, odpravlja prekomerno napihnjenost. - Ingverjev ekstrakt
Podpira izgubo apetita, zavira slabost in bruhanje, podpira tvorbo sline, prebavnih sokov in žolča.