Možgani so organ, katere celice porabijo 2-krat več energije kot druge celice v telesu. Odvisni so od primarnega vira energije, to je glukoza. Glukoza je edini vir energije, ki ga naše živčne celice – nevroni lahko izkoristijo.
Ker te celice ne morejo shranjevati glukoze, so odvisne od stalne dobave glukoze preko krvi. Drugi organi lahko črpajo energijo tudi iz beljakovin in maščob, vendar naši možgani tega ne zmorejo.
Čeprav možgani tehtajo le 2% naše celotne telesne teže, redno porabijo približno 20% dnevnih kalorij.
Živčne celice porabijo veliko energije za proizvodnjo encimov in nevrotransmiterjev, ki prenašajo signale včasih tudi na meterske razdalje. Največ energije nevroni porabijo za bioelektrično komunikacijo preko živčnega sistema.
Prenos signalov porabi približno polovico celotne energije, kar je 10% celotne energije telesa. Da bi možgani delovali najbolje, morajo imeti stalen dotok krvi s primerno ravnjo glukoze.
Naše telo je prilagojeno za sprejemanje sladkorjev v naravni obliki sadja, zelenjave in polnozrnatih žit. Prav te hrane vsebujejo glukozo in fruktozo, sladkorje, ki jih naš organizem hitro izkoristi. Rafinirani (beli) sladkor se hitro absorbira v kri, vendar telo na to reagira s povečanjem izločanja inzulina iz trebušne slinavke.
Inzulin hitro zniža raven sladkorja v krvi, pogosto celo pod mejo hipoglikemije. Nizka raven sladkorja v krvi povzroči, da naši možgani nimajo energije in ne morejo delovati. Počutimo se utrujeni, omotični, vrti se nam v glavi, zatemni se nam pred očmi.
V tem stanju si običajno privoščimo nekaj sladkega, kar povzroči, da sladkor naraste in nato spet pade. Ta nihajoč proces se nam nenehno ponavlja. Lahko se konča z agresivnostjo, nervozo in nesposobnostjo koncentracije.
V takih primerih bi morali zaužiti živila z nizkim glikemičnim indeksom (GI). Ta ne bodo hitro zvišala ravni sladkorja v krvi, hkrati pa bodo našim možganom zagotovila potrebno energijo.
Med živila z nizkim GI spadajo:
- nizkomaščobni jogurt
- arašidi
- fruktoza
- soja
- jabolka, češnje, slive, pomaranče, marelice
- riž
Nasvet: Študenti naj med učenjem uživajo glukozo, ki jih bo spodbudila in možganom zagotovila energijo. Imeli bodo večjo željo po učenju, bolje bodo razmišljali in bodo mirnejši.