Vsebina
Zakaj so beljakovine pomembne za nas?
Beljakovine so najpomembnejša makrohranila potrebna za optimalen razvoj. Grah ima velik pomen za naše telo, čeprav ni vedno zelo priljubljen. V zadnjem času pa ta stročnica pridobiva več pozornosti. Ima namreč dovolj beljakovin, in vse pogosteje se dodaja kot ena od sestavin v različne dodatke, namenjene povečanju vzdržljivosti, gradnji mišične mase in zmanjšanju telesne teže. Meso in jajca vsebujejo nasičene maščobe in holesterol, poleg tega obremenjujejo nekatere organe, zlasti ledvice. Soja je pogost alergen in vsebuje snovi, ki lahko motijo našo hormonsko ravnovesje. In prav to odpira prostor za beljakovine iz graha. Priljubljene so predvsem med vegani in vegetarijanci, pa tudi športniki, ki cenijo njegovo izjemno sestavo. Grah je odličen vir rastlinskih beljakovin, zato predstavlja za vegetarijance idealno rešitev za povečanje njihovega vnosa.
Grahov beljakovine imajo visoko hranilno vrednost - znatno količino rastlinskih beljakovin, vlaknin, vitaminov in mineralov.
Grahov beljakovine se nahajajo predvsem v rumenem grahu. Ta super hrana vsebuje visoko količino vlaknin, ima nizko energijsko, a visoko hranilno vrednost. Rumeni deljeni grah povprečno vsebuje na 100 g:
- 60 gramov ogljikovih hidratov (od tega le 8 gramov sladkorjev),
- 25 gramov beljakovin (za primerjavo kot 1 odmerek beljakovinskega napitka),
- le 1 gram maščobe,
- do 26 gramov vlaknin,
- vitamini (B1, B5, B9) in minerali (železo, kalcij).
Moč rastlinskih beljakovin v grahu
Približno 90% vsebine graha so beljakovine visoke kakovosti, bogate z esencialnimi aminokislinami. Esencialne so tiste aminokisline, ki jih naš organizem ne more sam sintetizirati, zato jih moramo vnašati s hrano. Med esencialne aminokisline spadajo arginin, histidin, izolevcin, levcin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan in valin. Kakovost beljakovin v hrani se meri s primerjavo deleža esencialnih aminokislin in deleža, ki ustreza pravilni prehrani. Višji kot je delež esencialnih aminokislin v primerjavi z neesencialnimi, bolj kakovostna je beljakovina.
V primerjavi z drugimi beljakovinami, grahove beljakovine so zelo dobro prebavljive, kar omogoča maksimalno absorpcijo. Zaradi tega je telo sposobno to snov bolje predelati in posamezne aminokisline ter hranila veliko bolje izkoristiti. Grahov beljakovine ne povzročajo alergij, za razliko od drugih veganskih beljakovin, in ne vsebujejo niti laktoze niti glutena. Vsebnost aminokislin BCAA je v grahovih beljakovinah višja kot v katerikoli drugi rastlinski beljakovini, zato bolje pomaga ohranjati mišično maso. Glavna prednost za športnike je, da pomaga obnoviti ravnovesje dušika kmalu po fizičnem naporu, hkrati pa spodbuja rast mišične mase.
Okus grahovih beljakovin
Če niste ljubitelj graha, vam ni treba skrbeti, ta beljakovina ne okusi kot grahova kaša. Ima manj praškasto in polnejšo teksturo (v primerjavi z drugimi beljakovinami) in naravno sladek in oreščkast okus. Velik bonus je, da ne vsebuje alergenov. Običajno se kombinira z beljakovinami iz rjavega riža in skupaj tako ustvarjajo eno izmed najboljših okusnih beljakovinskih mešanic na trgu. Ena izmed takih mešanic je tudi Vegan proteina, ki vsebuje mešanico grahovih, konopljinih in riževih beljakovin in vsebuje do 65% beljakovin. Poleg tega je obogatena z vitamini skupine B, vitaminom D3 in tudi z esencialnimi aminokislinami BCAA. Je 100% naravna in 100% veganska. Primerna je ne le za vegane, ampak tudi za vegetarijance, celiakaše in diabetike. Slajena je z glikozidi steviola in ne vsebuje glutena niti laktoze. Uživati jo lahko v treh različnih okusih.
Vsakdo ve, da so beljakovine nujne za gradnjo močnih kosti, mišic in zdravih tkiv. Njihov dnevni vnos je za naše telo nujen. Po treningu so mišična vlakna poškodovana in potrebujejo takojšen odmerek pravih aminokislin za popravilo in gradnjo novih mišic. Idealni pomočnik je prav grahov protein, ki je lahko prebavljiv, hitro absorbirajoč in predstavlja hiter vir potrebnih aminokislin. Prav tako pomaga tudi v nasprotnem primeru, ko želimo zmanjšati telesno težo. Grahov protein ima nizko vsebnost kalorij, je brez nezdravih maščob, ki se nahajajo v drugih živalskih beljakovinah, in s tem ima visoko hranilno vrednost. Kaj pravite, boste poskusili?