Histaminska intoleranca (HIT) in FytoEnzyme Complex
Histaminska intoleranca (HIT) in FytoEnzyme Complex

Histaminska intoleranca (HIT) in FytoEnzyme Complex

Histaminska intoleranca (HIT) in FytoEnzyme Complex

Histaminska intoleranca, torej neznosljivost histamina, pomeni nezadostno sposobnost organizma za razgradnjo histamina. Gre pravzaprav za neravnovesje nakopičenega histamina in njegove razgradnje. Organizem ni sposoben dovolj hitro in učinkovito razgraditi histamina sprejetega s hrano. Telo na povišano raven histamina reagira s simptomi, podobnimi alergiji, pri čemer ne gre za pravo alergijo na živila, temveč za neznosljivost.

Vsebina

Kljub temu, da imata HIT in alergija veliko skupnega, je njun izvor povsem drugačen. Pri alergiji gre za preobčutljivost, posredovano z imunskim sistemom, pri HIT pa za encimsko pomanjkljivost.

Histamin je snov, ki nastane z razgradnjo histidina in spada v skupino biogenih aminov. Biogene amine telo deloma proizvaja samo, deloma pa jih vnašamo s hrano. Njihova prisotnost v živilih je naravna, vendar se njihova vsebnost povečuje z dolžino skladiščenja, delovanjem mikroorganizmov in zorenjem.

V normalnih okoliščinah je histamin esencialna molekula, ki ima v organizmu več pomembnih funkcij, na primer:

  1. Deluje kot nevrotransmiter in je pomemben za pravilno delovanje živčnega sistema.
  2. Pomaga razgrajevati hrano kot sestavni del želodčne kisline
  3. Je del mehanizma vnetnega odziva, ki razširi krvne žile, da omogoči belim celicam hitro doseči in nevtralizirati napadalce, in je nujen pri alergijskih reakcijah.

Te naloge so življenjsko pomembne. V normalnih okoliščinah obstaja pri zdravem človeku ravnovesje med vnosom, tvorbo in razgradnjo histamina. V organizmu se nahajata dva encima, ki razgrajujeta histamin. Za razgradnjo endogenega, znotrajceličnega histamina služi encim N-metiltransferaza.

Encim diaminooksidaza (DAO) razgrajuje histamin eksogenega izvora, torej tistega, ki smo ga vnesli s hrano, in to pri njenem prebavljanju neposredno v tankem črevesju ali v krvnem obtoku. Funkcionalnost diaminooksidaze je genetsko pogojena, zato se lahko pri vsakem človeku razlikuje.

Eno do tri odstotke populacije ima prirojeno zmanjšano učinkovitost. S starostjo aktivnost tega encima pri nekaterih posameznikih upada, kar vodi do neravnovesja med njegovo proizvodnjo in ravnijo histamina v organizmu. Funkcionalnost DAO pa lahko vplivajo tudi nekatera zdravila, ki spodbujajo sproščanje histamina (histaminski liberatorji) ali blokirajo aktivnost encima DAO.

Pomanjkanje encima je lahko povzročeno tudi s pomanjkanjem njegovih kofaktorjev, torej snovi, ki so nujne za njegovo funkcijo, kot so vitamin B6, vitamin C, baker in cink. Povečanje ravni histamina v organizmu povzroča resno poslabšanje kakovosti življenja v obliki neprijetnih simptomov, kot so na primer prebavne motnje, težave z uspavanjem, nervoza, kihanje, zamašen nos (oteklina sluznice), koprivnica, utrujenost, različni kožni izpuščaji kot so srbenje, drobni vodeni izpuščaji, rdeče lise, glavoboli, spremembe srčnega ritma, palpitacije, spremembe krvnega tlaka, težave z dihanjem podobne astmi, motnje menstrualnega cikla.

HIT ni enostavno prepoznati, ker je reakcija na hrano zapoznela.

Ali trpite za histaminsko intoleranco? Kaj storiti?

Eden prvih korakov za mnoge ljudi je eliminacijska dieta. Vsa živila z visokim deležem histamina se iz diete odstranijo za obdobje enega do treh mesecev, da se ugotovi, ali se simptomi izboljšajo. Ta živila se nato postopoma ponovno uvajajo in spremljajo se reakcije.

Za orientacijo lahko služi seznam živil, ki lahko poslabšajo histaminsko intoleranco. Nekatera od navedenih živil morda ne vsebujejo visokih količin histamina, vendar po njihovi zaužitju spodbujajo njegovo sproščanje v človeškem organizmu. To pa ne pomeni, da je pri vsakem potrebno izključiti vsa navedena živila:

  • fermentirani mlečni izdelki, zlasti plesnivi siri, acidofilno mleko in probiotični jogurti,
  • citrusi, jagodičevje, banane,
  • kvas
  • polizdelki in konzervirana živila
  • živila, ki vsebujejo umetna barvila ali konzervanse
  • kislo zelje in vsa fermentirana živila
  • majoneza in tatarska omaka, kečap, gorčica,
  • špinača, paradižnik, jajčevec, avokado
  • jajčni beljak (pri nekaterih ljudeh lahko spodbuja tvorbo histamina)
  • prekajeno, fermentirano meso, ribe
  • kava, čaj, kakav, čokolada
  • alkohol, rdeče vino, penina, kvasno pivo

Živila primerna za nizkohistaminsko dieto

  • Meso in perutnina, ribe, vendar le, če so sveže kuhane
  • Jajca (čeprav lahko beljak pri nekaterih ljudeh spodbuja sproščanje histamina)
  • Brezglutenska riž in kvinoja, koruzna kaša
  • Sveže sadje - jabolko, grozdje, kivi, mango, hruška, melona
  • Sveža zelenjava, šparglji, zamrznjena koruza in grah, bučke, rabarbara, kumara, redkev, paprika, por, koromač, peteršilj, koleraba, čebula (majhna količina),
  • Čisto arašidovo maslo
  • Mlečne nadomestke - mandljevo, kokosovo, konopljino in riževo mleko
  • Olivno olje in kokosovo olje za kuhanje

Osnova za zmanjšanje težav je tudi uživanje sveže hrane, saj količina histamina s skladiščenjem in predelavo v živilih narašča. Treba se je izogibati pogretim jedem, polizdelkom in konzervam.

Ena od možnosti, kako si izboljšati življenje s histaminsko intoleranco, je jemanje prehranskega dopolnila z encimom diaminooksidaza (DAO), ki pomaga razgraditi histamin v hrani in s tem podpira prebavo živil in pijač, bogatih s histaminom. Pri osebah s hudo HIT pa njegov učinek morda ne bo zadosten in je potrebna medikamentozna terapija.

Poleg tega je pomemben sprožilec histaminske intolerance stres, zato je pomembno, da se ne podlegamo niti mračnim razpoloženjem in depresiji zaradi svoje bolezni ter si poiščemo ustrezne načine, kako se s tem spoprijeti. Pomembno je, da si vsak dan vzamemo čas za sprostitev in meditacijo, saj prav dihalne tehnike odpravljajo stres. Verjetno pa se stres najbolj učinkovito odpravi pri vadbi. 

Vsak histaminik bo potrdil, da ima obdobja, ko mora upoštevati strožjo dieto, in obdobja z manj strogo, bolj popustljivo dieto. HIT je pogosto povezana tudi na primer z laktozno intoleranco ali celiakijo. Za podporo delovanja prebavnega sistema je primeren tudi prehranski dodatek FytoEnzyme Complex z vsebnostjo prebavnih encimov, ki ima specifičen in širokospektralen učinek skupaj s prehranskim dopolnilom z vsebnostjo DAO.

Nekatere znanstvene študije so pokazale, da visoki odmerki vitamina C lahko pospešijo razgradnjo histamina in zmanjšajo njegovo tvorbo, vendar dolgotrajno jemanje visokih odmerkov dolgoročno ni priporočljivo (povečano tveganje za nastanek ledvičnih kamnov). Zato je primerno, da ga jemljemo v več manjših odmerkih dnevno (Fit Cé Vitamin).

Najpomembnejša je pravilna in pravočasna diagnoza. Zdravljenje je običajno doživljenjsko in vključuje ustrezno dieto, v težjih primerih pa medikamentozno zdravljenje.

Informacije v tem članku ne nadomeščajo nasvetov ali obiska zdravnika!