Inulin je polisaharid z linearnimi verigami molekul fruktoze, ki so vezane na eno molekulo glukoze. Inulin je naravna snov, ki se proizvaja iz korenine cikorije in se nahaja tudi v gomoljih topinamburja.
Ta topna vlaknina spodbuja tvorbo lastnih bifidobakterij, zmanjšuje količino nezaželenih patogenih bakterij in s tem pomaga ohranjati zdravo bakterijsko mikrofloro v črevesnem traktu. Služi kot nadomestek za sladkor, maščobo in kot zaloga energije, pri čemer je njegova energijska vrednost zelo nizka.
- Pomembni učinki inulina na človeški organizem:
- deluje proti raku črevesja
- zmanjšuje raven holesterola
- spodbuja povečano sintezo vitaminov
- spodbuja peristaltiko črevesja in povečuje volumen blata- uravnava raven sladkorja v krvi in zmanjšuje vsebnost lipidov- povečuje absorpcijo mineralov, vključno s kalcijem, kar lahko pojasni tudi antiosteoporozni učinek