Vsi poznamo pozitivne učinke konoplje na naše zdravje. Konoplja je vir ne le zdravju koristnih snovi, ampak je primerna tudi za diabetike in celiakaše. Konopljina semena so postala v današnjem času velik trend in ljudje jih dodajajo v različne jedi. Ampak ste že slišali za konopljin protein? Športniki so ga zahtevali kot nadomestek za živalski protein in zdaj imamo priložnost, da vam o njem malo povemo.
Konopljin protein se proizvaja s stiskanjem olja iz konopljinih semen, ki se nato zmeljejo in presejejo, da se odstrani del vlaknin in poveča delež beljakovin. Je zelo dobro prebavljiv in uporaben tudi v surovem stanju, ne povzroča nobenih alergij, zato je primeren resnično tudi za skupine ljudi z različnimi alergijami ali prehranskimi intolerancami, vključno s celiakaši.
V čem so njegove prednosti in v čem slabosti v primerjavi z živalskimi proteini?
Prednost je, da vsebuje kompleksne polnovredne beljakovine in da ni živalski. Uporabljajo ga lahko tudi vegani in vegetarijanci. Konopljin protein lahko konkurira običajnim sirotkinim in sojinim proteinom. Se sprašujete, kako je to mogoče?
Namenjen je v bistvu vsem. Šteje se za visoko hranilno vredno živilo, ki je za telo koristnejše kot klasično in industrijsko predelani pripravki. Lahko ga vključimo v jedilnik kadarkoli čez dan, odvisno od aktivnega gibanja. Priporoča se predvsem po fizičnem naporu, vendar si ga lahko privoščite v bistvu kadarkoli, ko vam zapaše.
Njegov okus je nežen, včasih spominja na oreščke. Ne spada med pripravke, ki so izrazito aromatizirani, zato če niste vajeni takega okusa, bo to za vas nenavadno. Lahko pa ga poskusite začiniti z medom, cimetom ali javorjevim sirupom. V bistvu s čimerkoli, kar vam je všeč. Idejam ni meja.