Kateri protein je idealen za starejše ljudi?
Kateri protein je idealen za starejše ljudi?

Kateri protein je idealen za starejše ljudi?

Kateri protein je idealen za starejše ljudi?

S starostjo se lahko pojavijo določene zdravstvene težave, zlasti kar zadeva fizično kondicijo – lahko gre za upad moči, izgubo mišične mase itd. V tem članku se bomo osredotočili na prepoznavanje dejavnikov, ki jih je treba upoštevati pri izbiri takšnih beljakovin, ki najbolj ustrezajo potrebam starejše generacije.

 

Vsebina

Kateri proteini so idealni za starejše ljudi?

Popoln protein ne obstaja, vendar so nekateri proteini primernejši od drugih. Živalski proteini imajo v primerjavi z rastlinskimi proteini uravnoteženo sestavo esencialnih aminokislin in še odlično prebavljivost (ravnovesje zaužitih hranil mora biti ohranjeno). Zaradi tega se priporoča, da živalski proteini predstavljajo vsaj 50% dnevnega vnosa proteinov. 1, 2, 3.

Mlečni proteini so po Mednarodni iniciativi za sarkopenijo (International Sarcopenia Initiative) najboljša vrsta proteinov za starejše ljudi (2004).

Zakaj so mlečni proteini najbolj primerni za potrebe starejših ljudi?

Poleg sestave in prebavljivosti aminokislin morajo proteini izpolnjevati tri zahteve, da se lahko štejejo za primeren prehranski dodatek za starejše ljudi:

1. Morajo vsebovati dovolj esencialnih aminokislin, zlasti BCAA (Branched Chain Amino Acids – esencialne aminokisline z razvejano verigo – levcin, izolevcin, valin), predvsem levcin;

2. Morajo biti enostavni za uživanje;

3. Morajo podpirati sintezo mišičnih proteinov.

Prav mlečni proteini (kot sirotka in kazein) izpolnjujejo vse tri navedene kriterije. 4, 5, 6, 7

Zakaj so esencialne aminokisline BCAA pomembne?

Pomembno je uživati proteine z visoko vsebnostjo esencialnih aminokislin, da maksimiziramo sintezo mišičnih proteinov. Najboljši so proteini, ki ustrezajo potrebam našega organizma in so dobro prebavljivi. 8

Kakovost proteinov določa indikator DIAAS - upošteva kakovost sestave aminokislin in njihovo prebavljivost. Višja kot je vrednost DIAAS, višja je kakovost proteina. Stolpični graf na sliki št. 1 prikazuje indikator DIAAS za različne vire proteinov. Vidimo, da imajo mlečni proteini (kazein, mlečni proteinski koncentrat, posneto mleko v prahu, sirotkin proteinski izolat, sirotkin proteinski koncentrat) najvišji indikator med vsemi viri proteinov. 9, 10

Vnos esencialnih in neesencialnih aminokislin pri starejših ljudeh

Ne smemo pozabiti, da se pri starejših ljudeh skupni vnos hrane zmanjšuje. Posledično se zmanjšuje tudi vnos vseh aminokislin. Zato, čeprav bi morale biti esencialne aminokisline prednostne, ne smemo zanemariti niti neesencialnih.

Esencialne aminokisline BCAA imajo pozitiven vpliv na metabolizem proteinov. Izboljšujejo sintezo mišičnih proteinov in blokirajo njihov razpad. Med tremi BCAA je najpomembnejši levcin, ki podpira anabolizem. 5, 11, 12

Določanjem idealnega odmerka levcina, potrebnega za stimulacijo sinteze mišičnih proteinov, se je ukvarjalo več študij. Prva, iz leta 2006, je pokazala, da je količina levcina, potrebna za dosego optimalnega anaboličnega odziva pri ljudeh, starejših od 60 let, višja kot količina, potrebna za mlade odrasle (2,8 g v primerjavi z 1,7 g). 13

Medicinske klinike v Severni Ameriki navajajo za zadostno stimulacijo anabolizma minimalno količino levcina 2,2 g na porcijo. Bolje je poseči po visokem viru levcina, na primer v obliki mlečnih proteinov. Na primer micelarni kazein od Kompave vsebuje do 3,5 g levcina v eni dozi. Zato doza kazeina 30 g telesu zagotavlja vse esencialne aminokisline potrebne za povečanje sinteze mišičnih proteinov, celo za mišice starejših. 14

Ali je potrebno izbirati lahko užitne proteine?

Skupni katabolizem (izguba mišičnih proteinov) je na vrhuncu med obroki, v nasprotju z anabolizmom (sinteza mišičnih proteinov), ki nastopi po vnosu proteinov. Zaradi tega je potrebno uživati proteine redno čez dan. Študije kažejo, da je najpomembnejše zapolniti skupni dnevni vnos proteinov, njihovo časovno razporeditev in porazdelitev ni tako pomembna. 15, 16

Hkrati je potrebno upoštevati zmanjšanje apetita zaradi višje starosti – količina zaužite hrane med 40. in 70. letom starosti v povprečju upade za 25%. To je razlog, zakaj približno četrtina starejših ljudi, odvisnih od pomoči drugih (domača zdravstvena oskrba, negovalni dom), trpi za podhranjenostjo. 17

Zato je primerno razporediti skupni vnos hrane čez cel dan in predvsem izbrati lahko užiten vir proteinov, na primer v obliki koktajla, pudinga ali deserta. Mlečni proteini, zlasti micelarni kazein, so za ta namen popolnoma prilagojeni. Obstajajo različni prehranski dodatki, različne pijače z vsebnostjo do 14 g proteinov na 100 ml. Takšna oblika zagotavlja maksimum hranil v minimalnem volumnu s prijetnim okusom, da je izdelek čim bolj privlačen. 18

Pri starejših ljudeh je potrebno podpreti anabolizem in kar najbolj omejiti katabolizem.

Zakaj ohranjati telo v anaboličnem stanju?

Prvičodmerek proteinov mora biti zadosten, da se poveča sinteza mišičnih proteinov. Potrebno je upoštevati dejstvo, da mišica starejšega človeka manj reagira na pomanjkanje aminokislin v primerjavi z mlajšim organizmom.  19

Drugič – cilj je omejiti izgubo mišične mase. Rešitvi sta dve: skrajšati čas med obroki in povečati vnos proteinov. Treba se je osredotočiti na hrano in izbor proteinov, ki se postopoma absorbirajo v telo, da je koncentracija aminokislin v krvi vedno na višji ravni, kot je bazalna. Če gre za povečanje količine hrane, se vrnimo k temu, o čem smo pisali zgoraj – potreben je lahko užiten vir proteinov (npr. micelarni kazein). 4

Ali so mlečni proteini primerni samo za starejše ljudi?

Ne, koristni so za vse starostne skupine. Na primer micelarni kazein vsebuje 2,6% kalcija, torej 2 600 mg/kg! Kalcij prispeva k ohranjanju kostne mase (zmanjšanje tveganja za osteoporozo) in k zdravju mišic.

Ali ste vedeli?

V primeru starejših ljudi, zlasti tistih po šestdesetem letu, je nujno nadzorovati vnos hranil, zlasti proteinov. Skupni vnos hrane je nižji in zaradi tega lahko telo trpi zaradi pomanjkanja drugih hranil – zlasti joda, cinka, Omega-3 (EPA in DHA), pri ženskah železa in vitamina C. Navedena makro in mikrohranila bi morala biti zastopana v prehranskih dodatkih, namenjenih starejšim ljudem, da bi bila čim bolj celovita. 20

 

 

 

___________________________________________________________________________________________________________________

VIRI:

[1] Cruz-Jentoft AJ, Landi F, Schneider SM, Zúñiga C, Arai H, Boirie Y, Chen LK, Fielding RA, Martin FC, Michel JP, Sieber C, Stout JR, Studenski SA, Vellas B, Woo J, Zamboni M, Cederholm T (2014) Prevalence of and interventions for sarcopenia in ageing adults: a systematic review. Report of the International Sarcopenia Initiative

[2] Paddon-Jones D., Leidy H. (2014). Dietary protein and muscle in older persons. Current opinion in clinical nutrition and metabolic care vol. 17, 1:5-11. Epub September 12, 2014. https://doi.org/10.1097/MCO.0000000000000011

[3] Marzetti E., Calvani R., Tosato M., Cessari M., Di Bari M., Cherubini A., Collamati A., D’Angela E., Pahor M., Bernabel R., Landi F. (2017). « Sarcopenia: An Overview ». Aging Clinical and Experimental Research, vol. 29, no 1, p. 11‑17. Epub February 2, 2017. https://doi.org/10.1007/s40520-016-0704-5

[4] Kerksick C.M., Wilborn C.D., Roberts M.D., Smith-Ryan A., Kleiner S.M., Jäger R., Collins R., Cooke M., Davis J.N., Galvan E., Greenwood M., Lowery L.M., Wildman R., Antonio J. and Kreider R.B. (2018). ISSN exercise & sports nutrition review update: research & recommandations. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 15:38. Epub August 01, 2018. https://doi.org/10.1186/s12970-018-0242-y

[5] Lacroix M., Bos C., Léonil J., Airinei G., Luengo C., Daré S., Benamouzig R., Fouillet H., Fauquant J., Tomé D., Gaudichon C. (2018). Compared with casein or total milk protein, digestion of milk soluble proteins is too rapid to sustain the anabolic postprandial amino acid requirement. Am J Clin Nutr 2006; 84:1070–9/ Epub January 23, 2018. https://doi.org/10.1556/1646.10.2018.10

[6] Ingredia. Prodiet 87 B Fluid – Nutrition facts . December 11, 2015.

[7] Ingredia. Prodiet 90 S – Nutrition facts . March 18, 2016.

[8] Atherton P.J., Smith K. (2012). Muscle protein synthesis in response to nutrition and exercise. J Physiol, 590(5):1049–1057. Epub January 31, 2012. https://doi.org/10.1113/jphysiol.2011.225003

[9] Report of an FAO Experte consultation. Dietary protein quality evaluation in human nutrition. ISSN 0254-4725 FAO and food nutrition paper 92. 31 March – 2 April, 2011.

[10] Robert R. Wolfe, Update on protein intake: importance of milk proteins for health status of the elderly, Nutrition Reviews, Volume 73, Issue suppl_1, August 2015, Pages 41–47. Epub July 11, 2015. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuv021

[11] Imanipour V., Banaiifar A., Mahdi F., Naderi A., Sadeghi M. (2018). The effects of branch-chain amino acids on fatigue in the athletes. Interventional Medicine and Applied Science 2061-5094. Epub March 19, 2018. https://doi.org/10.1556/1646.10.2018.10

[12] J.C. Anthony, T.G. Anthony, S.R. Kimball, T.C. Vary, L.S. Jefferson (2000). Orally Administered Leucine Stimulates Protein Synthesis in Skeletal Muscle of Postabsorptive Rats in Association with Increased eIF4F Formation, The Journal of Nutrition, Volume 130, Issue 2. Pages 139–145. Epub February 01, 2000. https://doi.org/10.1093/jn/130.2.139

[13] C.S. Katsanos, H. Kobayashi, M. Sheffield-Moore, A. Aarsland, R.R Wolfe (2006). A high proportion of leucine is required for optimal stimulation of the rate ofmuscle protein synthesis by essential amino acids in the elderly. Am J Physiol Endocrinol Metab 2006;291(2):E381–7. Epub August 01, 2006. https://doi.org/10.1152/ajpendo.00488.2005

[14] Hope Barkoukis (2016). Nutritions recommendations in elderly and Aging. Practice-base nutrition Care, Medical clinics of North America. Vol 100, number 6, 1237-1250. Pub November 2016.

[15] Poortmans, J.R., Carpentier, A., Pereira-Lancha, L.O., & Lancha Jr., A. (2012). Protein turnover, amino acid requirements and recommendations for athletes and active populations. Brazilian Journal of Medical and Biological Research45(10), 875-890. Epub June 06, 2012.https://dx.doi.org/10.1590/S0100-879X2012007500096

[16] I.Y. Kim, S. Schutzler, A.M. Schrader, H.J. Spencer, G. Azhar, R.R. Wolfe, A.A. Ferrando (2018). Protein intake distribution pattern does not affect anabolic response lean body mass, muscle strength or function over 8 weeks in older adults: a randomize-controlled trial. Clinical Nutrition, Vol 37, Issue 2, 488-493. Epub Avril 2018. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2017.02.020

[17] V. Pouyet, A. Giboreau, G. Cuvelier, L. Benattar (2015). Les préférences culinaires des personnes âgées vivant en institution : facteurs d’appréciation sensoriels et cognitifs. Cahier de Nutrition et Diététique 2015. Vol 50, n°5, p235-289. Pub November 2015. https://doi.org/10.1016/j.cnd.2015.03.008

[18] Ingredia, Prodiet Fluid. The Innovative Micellar Casein dedicated to high protein beverages. https://www.prodiet-fluid.com/

[19] D. Dardevet, D. Rémond, M.A. Peyron, I. Papet, I. Savary-Auzeloux, L. Mosoni (2012). Muscle wasting and resistance of muscle anabolisme : the « anabolic threshold concept » for adapted nutritional strategies during sarcopenia. The Scientific World Journal, Vol 2012, ID 269531. Epub December 03, 2012. https://dx.doi.org/10.1100/2012/269531

[20] Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail (ANSES). (2019) Dossier de presse – Repères alimentaires pour populations spécifiques. Consulté le 2 juillet 2019. https://www.anses.fr/fr/content/rep%C3%A8res-alimentaires-pour-les-populations-sp%C3%A9cifiques-enfants-femmes-enceintes-allaitantes