Vsebina
Premium Colostrum
Kolostrum v Premium Colostrum prihaja iz izbranih kmetij na severu Francije, iz nadzorovanih rej, iz okolice francoske mlekarne, kar zagotavlja njegovo popolno svežino. Krave te družbe so vzrejene na kmetijah, ki uporabljajo tradicionalno znanje, spoštljivo do narave in živali. Visoka kakovost mleka je zagotovljena s stalnim nadzorom in spoštovanjem najstrožjih pogojev. Zahvaljujoč posebnim analizam RID (Radial Immuno Diffusion) vsake serije je Premium Colostrum zagotovilo za standardizirano vsebnost 35 % aktivnih imunoglobulinov (8).
Kaj vsebuje kolostrum?
Sestava in fizikalne lastnosti kolostruma so zelo spremenljive zaradi velikega števila dejavnikov, ki ga vplivajo, vključno z individualnostjo organizma, pasmo ali predporodno prehrano. Kolostrum na splošno vsebuje manj laktoze in več maščob, beljakovin, peptidov ter tudi vitaminov in mineralov v primerjavi z mlekom, izločenim kasneje po porodu. Z izjemo laktoze se ravni teh koristnih snovi hitro zmanjšujejo že v prvih 3 dneh laktacije. Kolostrum se odlikuje po zelo visoki koncentraciji imunoglobulina G (IgG), ki je za novorojenčka še posebej pomembna za gradnjo pasivne imunosti (1). Raziskave so pokazale, da goveji kolostrum vsebuje več kot devetdeset različnih biološko aktivnih snovi (2).
Kolostrum za podporo imunosti
Antimikrobne lastnosti in zagotavljanje pasivne imunosti proti okužbam so ključne, zlasti v prvih tednih življenja dojenčka. Antibakterijska aktivnost kolostruma lahko neposredno ali posredno vpliva na patogene s spodbujanjem črevesne mikrobiote (2).
Sestavine kolostruma za podporo imunosti
Kolostrum vsebuje več imunskih sestavin, zato ga je mogoče uporabiti za podporo imunosti v obdobju trajajočih bolezni.
- Imunoglobulini
Imunoglobulini so snovi beljakovinske narave, ki imajo zaščitno biološko aktivnost. Kolostrum vsebuje različne vrste imunoglobulinov (IgA, IgM, IgG), pri čemer je najpogosteje zastopan tip običajno IgG (2). Imunoglobulini so glavni antimikrobni dejavnik kolostruma. Sestavljajo 70 – 80 % celotne količine beljakovin v kolostrumu, medtem ko so v mleku imunoglobulini prisotni le v količini 1 – 2 %. Imunoglobulini so pomembni predvsem za zaščito pred mikrobnimi okužbami. Povečujejo sistemsko imunost in zagotavljajo zaščito pred širokim spektrom bakterijskih toksinov (6).
- Laktoferin
Laktoferin je glikoprotein, ki veže železo. V organizmu se naravno pojavlja v več telesnih tekočinah. Izloča se na primer v kolostrum, mleko, semenske tekočine, izločke maternice, solze ali slino. Šteje se za pomembno obrambno snov gostiteljskega organizma in je bilo dokazano, da ima antimikrobno, antioksidativno, protivnetno aktivnost in uravnava imunski odziv. Goveji kolostrum vsebuje približno 1,5 g/L laktoferina in ima 77 % podobnost s človeškim.
Antimikrobna aktivnost laktoferina je v vezavi železovih ionov v organizmu, s čimer povečuje njihovo biološko razpoložljivost v človeškem črevesju in preprečuje razmnoževanje patogenih bakterij, ki uporabljajo železo kot vir hranil. Laktoferin ima tudi sposobnost vezave na površino mikrobne celice in povzroči njeno usodno strukturno poškodbo (6).
Pri virusnih okužbah se virus veže na površino celice z namenom, da prodre vanjo in se razmnoži. Protivirusni učinek laktoferina se na splošno kaže predvsem v začetni fazi okužbe, in sicer tako, da se prednostno veže na površino celice in prepreči vstop virusnih delcev v gostiteljske celice (7).
- Lizocim
Lizocim je vrsta encima z antibakterijskimi lastnostmi, ki poškoduje stene bakterijskih celic, kar vodi do uničenja mikroorganizmov. Je nujen del prirojenega imunskega sistema in v velikih količinah je prisoten v človeških izločkih, kot so slina, solze in človeško mleko, vključno s kolostrumom.
- Mineralne snovi
Med mineralnimi sestavinami, ki jih vsebuje kolostrum, so pomembni kalij, natrij, magnezij in kalcij, ki so prisotni bodisi kot ioni v raztopini ali kot koloidne snovi, vezane na mlečno beljakovino – kazein (2). Magnezij je močno povezan s prirojenim in pridobljenim imunskim sistemom. Ima ključno vlogo v signalnih poteh v organizmu, ki uravnavajo razvoj, homeostazo in aktivacijo imunskih celic. Sodeluje pri podpori imunosti kot kofaktor za sintezo imunoglobulinov, zmanjšuje sproščanje protivnetnih snovi v telesu in vpliva na pridobljeno imunost z uravnavanjem limfocitov (3).
- Vitamini
V kolostrumu so prisotni vitamini, topni v maščobah (vitamin A) in vitamini, topni v vodi (vitamini skupine B in vitamin C) (2,8). Z vidika imunosti je pomemben vnos vitaminov skupine B. Ti zagotavljajo povečano proizvodnjo protiteles in izboljšujejo komunikacijo med celicami imunskega sistema. Vitamini skupine B pomagajo ne le graditi in vzdrževati zdrav imunski sistem, ampak bi lahko potencialno preprečili nastanek ali zmanjšali simptome virusnih okužb. Vitamin B2, B6 in B9 zmanjšujejo količino protivnetnih snovi, ki nastajajo med okužbo, s čimer zmanjšujejo vnetje v telesu, lajšajo dihalne težave in gastrointestinalne težave (4). Vitamin C je močan antioksidant, ki prispeva k imunski obrambi in podpori različnih celičnih funkcij prirojenega in pridobljenega imunskega sistema (5).
Vitamini skupine B pomagajo ne le graditi in vzdrževati zdrav imunski sistem, ampak bi lahko potencialno preprečili nastanek ali zmanjšali simptome virusnih okužb.
- Rastni dejavniki
Rastni dejavniki igrajo ključno vlogo pri popravljanju poškodovanih tkiv. Pospešujejo regeneracijo mišic, kože, kosti ali živčnega tkiva in prispevajo k stimulaciji izgorevanja maščob v telesu. Rastni dejavniki se pogosto uporabljajo za lokalne opekline ali poškodbe kože (2).
Koristni učinki kolostruma
Goveji kolostrum je biološko aktivna snov, bogata s hranili, ki so pomembna za človeški organizem z vidika modulacije imunskega sistema, krepitve odpornosti, uravnavanja ravnovesja črevesne mikroflore ter regeneracije tkiv. Imunske sestavine, ki jih vsebuje kolostrum, delujejo sinergistično, kar povečuje učinkovitost njihove uporabe v človeškem organizmu v boju proti mikrobnim in virusnim boleznim (2).
VIRI:
- McGrath, B.A., Fox, P.F., McSweeney, P.L.H. et al. Composition and properties of bovine colostrum: a review. Dairy Sci. & Technol. 96, 133–158 (2016). https://doi.org/10.1007/s13594-015-0258-x
- Dzik, Sara; Miciński, Bartosz; Aitzhanova, Indira; Miciński, Jan; Pogorzelska, Janina; Beisenov, Aripzhan; Kowalski, Ireneusz M. (2017). Properties of bovine colostrum and the possibilities of use. Polish Annals of Medicine, (), S1230801317300292–. doi:10.1016/j.poamed.2017.03.004
- Dominguez, L.J.; Veronese, N.; Guerrero-Romero, F.; Barbagallo, M. Magnesium in Infectious Diseases in Older People. Nutrients 2021, 13, 180. https://doi.org/10.3390/nu13010180
- Shakoor, Hira; Feehan, Jack; Mikkelsen, Kathleen; Al Dhaheri, Ayesha S.; Ali, Habiba I.; Platat, Carine; Ismail, Leila Cheikh; Stojanovska, Lily; Apostolopoulos, Vasso (2020). Be well: A potential role for vitamin B in COVID-19. Maturitas, (), S0378512220303480–. doi:10.1016/j.maturitas.2020.08.007
- Carr, Anitra; Maggini, Silvia (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients, 9(11), 1211–. doi:10.3390/nu9111211
- Borad, Sanket G.; Singh, Ashish K. (2018). Colostrum immunoglobulins: Processing, preservation and application aspects. International Dairy Journal, (), S0958694618301444–. doi:10.1016/j.idairyj.2018.05.016
- Serrano G, Kochergina I, Albors A, Diaz E, Oroval M, Hueso G, et al. Liposomal Lactoferrin as Potential Preventative and Cure for COVID-19. Int J Res Health Sci. 2020;8(1):8-15.
- Ingredia Nutritional, Nutritional Data Sheet,, Oct. 19 (2012). www.ingredia-nutritional.com