Micelarni kazein vs. Kalcijev kazeinat
Micelarni kazein vs. Kalcijev kazeinat

Micelarni kazein vs. Kalcijev kazeinat

Micelarni kazein vs. Kalcijev kazeinat

Vsebina

Mleko oziroma mlečni protein vsebuje 80 % kazeina. Preostanek sestavljajo sirotka, laktoza, vitamini in minerali. Kazein je glavni vir aminokislin, kalcija in fosforja, ki so pomembni za zdrav rast in razvoj organizma. Ta vrsta beljakovin igra najpomembnejšo vlogo v obdobju, ko telo ne potrebuje hitrega dopolnjevanja beljakovin. Torej ne po treningu, ampak čez dan in pred spanjem.

Kazein se v nasprotju s sirotko prebavlja in absorbira bistveno počasneje. Zaradi te lastnosti velja za učinkovit vir aminokislin, saj telesu zagotavlja dolgotrajno pozitivno dušikovo bilanco. S tem mehanizmom se pojasnjuje njegova sposobnost gradnje mišične mase in hkrati spodbujanje razgradnje podkožne maščobe.

Na področju prehranskih dopolnil se na trgu pojavljata praktično dve vrsti kazeinskih pripravkov.

Kalcijev kazeinat

To je zastarela oblika kazeina, ki se proizvaja z dodajanjem kisline (klorovodikove, mlečne, žveplove) v posneto mleko.  Pridobljena surovina se nato nevtralizira s kalcijevim hidroksidom. Nato se tako oborjeni kazeinski protein loči od sirotke in posuši (z vročim zrakom). Posušen protein se segreva, stiska in mleti na potrebno finost.

Pridobljeni protein pa je netopen. Zato se v vodi meša s kalcijevim hidroksidom, suši se in nastane kalcijev kazeinat  z vsebnostjo do 91% beljakovin in hkrati z nizko vsebnostjo maščob (0,5-1%) in brez vsebnosti laktoze.

Za organizem je takšna oblika kazeina skoraj neprebavljiva in pomemben del zaužitih beljakovin zapusti telo neprebavljen in neizkoriščen. Aminokislinski profil je enak kot pri micelarnem kazeinu, vendar je vsebnost bioaktivnih snovi minimalna.  Kalcijev kazeinat je zelo pogosto sestavni del poceni "nočnih proteinov".

Micelarni kazein

Proizvaja se z mikrofiltracijo posnetega kravjega mleka. Gre za zelo nežen proces brez uporabe kemičnih snovi in poteka pri nizkih temperaturah. Z mikrofiltracijo se odstranjuje laktoza in maščoba. Rezultat je naravni izdelek z vsebnostjo do 85% beljakovin in nizko vsebnostjo maščob in ogljikovih hidratov.

Prednost micelarnega proteina je njegova popolna prebavljivost in izkoristljivost. Micelarni kazein je gost in ga ni potrebno zgoščevati z guar gumijem,  oziroma drugimi zgoščevalci, ki se dodajajo v kalcijev kazeinat.

Konzumacija micelarnega kazeina ima tudi veliko zdravstvenih koristi. Ob stiku s prebavnimi encimi  se sproži tvorba specifičnih snovi (bioaktivni peptidi) z imunomodulacijskimi in antibakterijskimi lastnostmi. Ti peptidi vsebujejo visoke ravni kalcija in fosforja  in se zlahka absorbirajo  v krvni obtok. Prav tako se tvori holecistokinin, snov, ki signalizira občutek sitosti, izboljšuje absorpcijo kalcija in cinka.

MVDr. Borislav Kostič

Trener 2. razreda fitnesa, bodybuildinga in powerliftinga