Aminokislina Naringin je eden najbolj znanih citrusnih flavonoidov, ki je prisoten predvsem v grenivkinem soku in je vzrok za grenak okus. Zelo pomembna lastnost naringina je sposobnost izboljšanja elastičnosti in prepustnosti žilnega sistema, kar je pomembno pri preprečevanju kardiovaskularnih bolezni.
Ta flavonoid povečuje izločanje trebušne slinavke in prebavnih sokov tankega črevesa ter preko vagusnega živca povečuje tudi proizvodnjo želodčnih sokov.
- Učinki aminokisline naringin:
- - blokira snovi, ki so vir rakavih celic, lovi proste radikale = kemoterapevtski pomen
- - povečuje metabolizem maščob
- - zmanjšuje negativni učinek vnosa alkohola
- - deluje kot antioksidant
- - zmanjšuje tveganje za nastanek ateroskleroze
- - znižuje raven holesterola
- - pomaga pri venskih boleznih, krčnih žilah in hemoroidih
- - krepi imunski sistem, podpira proizvodnjo hormonov
- - preventivno deluje proti okužbam in prehladu
- - čisti prebavni trakt in stabilizira črevesno floro