Ogljikovi hidrati in njihova definicija
Ogljikovi hidrati in njihova definicija

Ogljikovi hidrati in njihova definicija

Ogljikovi hidrati in njihova definicija

Ogljikovi hidrati spadajo v skupino osnovnih hranil, iz katerih je sestavljena prehrana vsakega človeka.

Glede na sestavo in fiziološki učinek v organizmu se delijo na
enostavne in sestavljene (kompleksne) ogljikove hidrate
prebavljive in neprebavljive ogljikove hidrate
V skupino enostavnih ogljikovih hidratov spadajo
monosaharidi: glukoza (grozdni sladkor), fruktoza (sadni sladkor),…
disaharidi: saharoza (pesni sladkor), laktoza (mlečni sladkor),…
V skupino sestavljenih ogljikovih hidratov spadajo
maltodekstrin: delno razgrajen škrob
polisaharidi: škrob, celuloza (neprebavljiva vlaknina)

Prebavljivi ogljikovi hidrati – vsi enostavni ogljikovi hidrati + škrob predstavljajo glavni vir energije za vse osnovne presnovne procese v organizmu (delovanje možganov in srca, dihanje, predelava hrane, izločanje), za vzdrževanje stalne telesne temperature in za delo mišic.

Neprebavljivi ogljikovi hidrati – celuloza ne zagotavlja nobene energije, vendar je pomembna za pravilno delovanje črevesja in razvoj zdrave črevesne mikroflore.