OMEJENA AKCIJA 1 + 1 kolagenih palčk Joint Bar čokolada-banan

Omega-3 maščobne kisline

Omega-3 maščobne kisline

Omega-3 maščobne kisline so polinenasičene maščobne kisline. Človeško telo jih lahko naravno proizvede le v majhni količini, ki ni zadostna za telo.

Vsebina

Omega-3 so za pravilno delovanje organizma življenjsko pomembne, in zato je nujno, da jih dopolnjujemo s prehrano. Pomanjkanje omega-3 v človeškem telesu je povezano z nekaterimi resnimi zdravstvenimi težavami, ki močno pestijo večino prebivalstva. Ljudje s pomanjkanjem omega-3 imajo pogosto težave s srčno-žilnimi boleznimi, diabetesom tipa II ali višjo ravnijo LDL-holesterola. LDL-holesterol se označuje kot "slab holesterol", ker se nalaga na stenah arterij. Omega-3 maščobne kisline imajo antikoagulacijski učinek, torej redčijo kri in tako znižujejo krvni tlak. Poleg tega delujejo protivnetno in nasprotno povečujejo HDL-holesterol. HDL-holesterol se označuje kot "dober holesterol", ker za razliko od LDL-holesterola odstranjuje arterije odvečne holesterole.

Zakaj so pomembne?

Možgani in tudi posamezne celice so obdani z maščobo. Omega-3 se v telesu pretvorijo v EPA-Eikozapentaenojsko kislino in DHA- Dokosaheksaenojsko kislino. Ti dve kislini sta del maščobnih struktur v možganih in celicah. Z zadostnim vnosom omega-3 izboljšujemo funkcije možganov in kognitivne funkcije. Na podlagi študij je bilo dokazano, da omega-3 delujejo proti nastanku Alzheimerjeve bolezni, demence in drugih nevrodegenerativnih motenj.

Omega-3 imajo pomembno vlogo tudi na področju športa. Zahtevni treningi, stres, slab spanec namreč povzročajo v telesu vnetne parametre, ki jih prav omega-3 odstranjujejo in športniki tako izboljšujejo regeneracijo po treningu. Omega-3 maščobne kisline redčijo kri, ki hitreje pride do delujočih mišic in prekrvavi organizem.

Ljudje, ki jih pestijo gosta kri, slabo prekrvavljeni in hladni udi, ali imajo težave pri odvzemu krvi, lahko imajo nezadostno prekrvavljen organizem. Slaba prekrvavitev organizma povzroča, da nekatere celice ne dobijo dovolj hranil in kisika, kar ima za posledico, da nekateri deli telesa ne delujejo tako, kot bi morali.

Viri omega-3

Najdemo jih predvsem v ribah kot so losos, postrv, sardine, pa tudi v jajcih in kakovostnem govejem mesu. Nahajajo se tudi v rastlinskih virih, kot so lanena semena, chia semena, orehi, vendar v obliki ALA alfa-linolenske kisline. Vendar iz te kisline lahko pretvorimo le 5% v omenjeni DHA in EPA. Slabost je, da je ta proces pretvorbe iz alfa-linolenske kisline v EPA in DHA veliko bolj energetsko zahteven za organizem. Dober vir omega-3 za vegane so predvsem morske alge, pa tudi iz njih izdelani prehranski dodatki.

 

Če ne marate rib, ali jih uživate le redko, bi morali omega-3 maščobne kisline dopolnjevati s prehranskimi dodatki. Na trgu jih je res veliko, zato se osredotočite na vir in kakovost. Minimalna količina kislin EPA in DHA, ki bi jih morali dnevno zaužiti, je 500 mg vsak dan. Nosečnice in otroci bi morali dnevno zaužiti 200-300 mg DHA. Doza okoli 1000 mg kombinacije EPA in DHA lahko pomaga zmanjšati pojavnost srčno-žilnih bolezni. Kaže se, da dnevna doza do 2000 mg lahko pomaga pri uravnavanju depresije in anksioznosti. Uprava za hrano in zdravila (FDA) v ZDA in Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) navajata, da je varno uživati omega-3, dokler ne presežemo dnevne doze EPA in DHA nad 5000 mg.

Razmerje omega-3

Trenutno, predvsem v naših geografskih širinah, ne uživamo dovolj rib. Ribe bi morali uživati vsaj trikrat na teden, ker nam nastaja velik nesorazmerje med omega-3 maščobnimi kislinami in omega-6 maščobnimi kislinami. V preteklosti je bilo razmerje omega-3 k omega-6 1:1, to razmerje ima tudi naš možgan. Danes je to razmerje 1:16, torej imamo izrazito nesorazmerje maščobnih kislin. Omega-6 se nahajajo v živilih kot so arašidi, oreščki, rastlinska olja, sladkarije, polizdelki in številni drugi predelani izdelki, in tako nastaja njihov velik presežek.

Srčno-žilne bolezni so v Slovaški glavni vzrok prezgodnjih smrti. V državah kot so Grčija, Italija ali Japonska je pojavnost srčno-žilnih bolezni bistveno nižja. Nižja pojavnost srčno-žilnih bolezni v obmorskih državah je povezana predvsem z uživanjem rib, torej z višjim vnosom omega-3 maščobnih kislin.

V diagnostičnem centru Kompava se s primanjkljajem omega-3 maščobnih kislin srečujemo nenehno. In to tudi v primeru aktivno športnih ljudi. Tveganje za kardiovaskularne bolezni je v našem območju res visoko, in zato bi moralo biti uživanje omega-3 maščobnih kislin naša dnevna rutina. Ne glede na to, ali omega-3 zaužijete iz prehrane ali prehranskih dodatkov, pomislite, kako zelo s tem koristite svojemu zdravju.