Vsebina
Pri opazovanju nekaterih narodov / npr. Eskimi /, ki uživajo v povečani meri ribje meso, je bilo ugotovljeno, da se nekatere bolezni, npr. infarkt miokarda, arterioskleroza, pojavljajo v veliko manjšem številu kot pri evropski populaciji. Z drugimi besedami, lahko rečemo, da prehrana Eskimov vsebuje zelo majhno količino ogljikovih hidratov, vendar relativno visoko količino beljakovin in maščob.
Zanimivo je, da je pojavnost srčnih infarktov pri Eskimih 400x nižja kot pri drugih družbah. Ugotovljeno je bilo, da v prehrani Eskimov iz celotne količine zaužitih maščob omega-3 maščobne kisline predstavljajo 13 %, v Evropi in Ameriki pa le okoli 1 %.
V čem torej tiči njihov skoraj čudežni učinek?
Omega-3 kisline so pomembne za tvorbo t.i. prostaglandinov /snovi podobne hormonom, ki se proizvajajo v telesu in uravnavajo širjenje žil, vplivajo na vnetne reakcije in druge pomembne procese/. Če se prostaglandini tvorijo iz omega-6 maščobnih kislin, so zelo agresivni in njihovi ugodni učinki so nezadostni. Nasprotno pa so prostaglandini, tvorjeni iz omega-3 maščobnih kislin, manj agresivni in imajo veliko močnejše ugodne učinke.
Razlogi za uživanje Omega-3
- podpirajo imunski sistem / zmanjšanje tveganja okužb /
- znižujejo raven LDL / "slabega" / holesterola in raven trigliceridov
- znižujejo tveganje za otrdelost arterij
- znižujejo tveganja aterosklerotičnih bolezni
- pomagajo zniževati krvni tlak, povečujejo učinkovitost nekaterih zdravil za krvni tlak
- imajo sposobnost upočasnjevanja koagulacije / strjevanja krvi /, kar lahko vodi do nastanka krvnih strdkov in kapi
- imajo pozitivne učinke na mesta receptorjev inzulina v celičnih membranah
- redni in zadostni vnos omega-3 pomaga ohranjati pravilno delovanje živčnega sistema, izboljšuje nekatere nevrološke bolezni, pomaga pri psihičnih težavah
- imajo pomembne protivnetne učinke - pogosto se uporabljajo pri podporni terapiji nekaterih bolezni, po nekaj mesecih njihovega uživanja je bilo ugotovljeno zmanjšanje jutranje togosti sklepov in artritisa
- nosečnice bi morale zagotoviti redno uživanje omega-3 za zagotavljanje razvoja možganov in oči ploda
- nenasičene maščobne kisline so občutljive na poškodbe prostih radikalov, zato bi morali ob njihovem uživanju hkrati uživati tudi antioksidante.
Pravilen delež omega-3 in omega-6
Z vidika pravilne prehrane je primerno vzdrževati pravilen delež omega-3 in omega-6 v korist omega-3.
V telesu so prisotne določene snovi, ki povzročajo vnetne procese. Večinoma nastajajo iz arahidonske kisline, ki je vsebovana v živilih živalskega izvora. Te se encimsko nalagajo v sklepih in sodelujejo pri razvoju vnetja. Snovi, ki povzročajo vnetja, je mogoče zavirati tudi z omega-3 maščobnimi kislinami ali antioksidanti.