Prehrana je nujen pogoj za obstoj življenja nasploh. Trenutno se hranila delijo glede na njihovo kemično naravo in vlogo v človeškem organizmu v šest osnovnih skupin:
- ogljikovi hidrati
- maščobe
- beljakovine
- vitamini
- minerali
- voda
Za zagotovitev pravilne prehrane je nujno, da v organizem pridejo vsa hranila v ustrezni količini. Z vidika energijske porabe se lahko nekatera hranila nadomeščajo, vendar je treba pri tem spoštovati kakovost hrane. Vrednost hrane je treba ocenjevati z dveh vidikov:
- koliko energije zagotavlja
- v kolikšni meri pokriva potrebe rasti in ohranja dinamično ravnovesje organizma
Vir energije v prehrani ljudi so beljakovine, maščobe in ogljikovi hidrati. Ta hranila so zastopana v vseh živilih, vendar je njihova količina v posameznih vrstah živil različna. Energetsko delo/poraba je določena z značajem trenažnega procesa in zato je zelo pomembno znati izbrati ustrezna živila, da je izpolnjena zahteva po ustrezni količini beljakovin, ki so osnovna gradbena enota v organizmu.