Osnovne sestavine prehrane

Osnovne sestavine prehrane

Prehrana je nujen pogoj za obstoj življenja nasploh. Trenutno se hranila delijo glede na njihovo kemično naravo in vlogo v človeškem organizmu v šest osnovnih skupin:

  1. ogljikovi hidrati
  2. maščobe
  3. beljakovine
  4. vitamini
  5. minerali
  6. voda

Želim vitamin U

Za zagotovitev pravilne prehrane je nujno, da v organizem pridejo vsa hranila v ustrezni količini. Z vidika energijske porabe se lahko nekatera hranila nadomeščajo, vendar je treba pri tem spoštovati kakovost hrane. Vrednost hrane je treba ocenjevati z dveh vidikov:

  1. koliko energije zagotavlja
  2. v kolikšni meri pokriva potrebe rasti in ohranja dinamično ravnovesje organizma

Vir energije v prehrani ljudi so beljakovine, maščobe in ogljikovi hidrati. Ta hranila so zastopana v vseh živilih, vendar je njihova količina v posameznih vrstah živil različna. Energetsko delo/poraba je določena z značajem trenažnega procesa in zato je zelo pomembno znati izbrati ustrezna živila, da je izpolnjena zahteva po ustrezni količini beljakovin, ki so osnovna gradbena enota v organizmu.