Vsebina
Delujejo kot organski katalizatorji (pospeševalci), ki razgrajujejo velike molekule hrane (beljakovine, maščobe, ogljikovi hidrati) na dovolj majhne enote (aminokisline, maščobne kisline, glukozo), ki jih organizem lahko absorbira. Glede na to, katere molekule razgrajujejo, jih delimo na proteolitične, lipolitične in saharolitične.
Proteolitični encimi
Ti encimi razgrajujejo beljakovine (proteine) v hrani na peptide in posamezne aminokisline ter zagotavljajo njihovo absorpcijo in uporabo v organizmu. Ob pomanjkanju encimov nerazgrajene beljakovine prehajajo v debelo črevo, kjer podlegajo procesom gnitja in povzročajo prebavne težave (napenjanje, driska).
Papain
je proteolitični encim, izoliran iz tropske rastline papaja (Caroica papaya). Papain razgrajuje beljakovine na oligopeptide in aminokisline. Uporablja se pri kronični driski in celiakiji. Prav tako pomaga pri boleznih gastrointestinalnega trakta (razjede želodca), zdravljenju edemov, vnetnih procesov in ima pomirjujoče učinke na želodec. PAPAIN se s svojim učinkom približuje pepsinu in kimotripsinu, vendar optimalno razgrajuje pri nevtralni reakciji.
Tripsin
je proteolitični encim (omogoča razgradnjo in absorpcijo beljakovin iz tankega črevesa), v absorbirani obliki deluje protivnetno in protitumorsko. Sposoben je raztopiti beljakovinsko plast, ki se nahaja na površini poškodovanih celic organizma, ki po izgubi beljakovinske plasti postanejo dostopnejše za celice imunskega sistema, ki jih uničijo. TRIPSIN – nastaja v črevesju iz izločkov celic trebušne slinavke. V aktivno obliko se pretvori v tankem črevesju. Optimalno razgrajuje pri rahlo alkalnem (bazičnem) okolju.
Kimotripsin
je proteolitični encim. Ima podobne lastnosti kot tripsin. Razlikujejo se le glede na mesto razgradnje beljakovine. Kimotripsin razgrajuje peptidno vez v mestu prisotnosti aminokisline fenilalanin, triptofan ali tirozin. Tripsin razgrajuje peptidne vezi, ki izhajajo iz karboksilne skupine aminokislin arginin in lizin. KIMOTRIPSIN – tvori se podobno kot tripsin v trebušni slinavki. Za svojo aktivnost potrebuje tripsin.
Bromelain
je proteolitični encim, pridobljen iz ananasa. Razgrajuje beljakovine, s čimer pomaga pri prebavnih težavah, kot so zgaga, napenjanje, zaprtje, driska, bruhanje in pri zmanjševanju telesne teže. Preprečuje prekomerno zlepljanje krvnih ploščic, kar je pomembno pri preprečevanju in zdravljenju tromboze in tromboflebitisa; sprošča zoženje srčnih arterij in lajša bolečine, povezane z angino pektoris. Bromelain zmanjšuje potek vnetne reakcije in je učinkovit pri zdravljenju revmatičnih vnetij sklepov, poškodb mišic in tkiv. Preprečuje nastajanje snovi, ki povzročajo otekline in bolečine v sklepih, ki jih povzroča artritis in protin. Z preprečevanjem nastanka vnetja na mestu poškodbe, ugriza ali pika žuželke pospešuje celjenje ran.
Aj vás občas potrápia tráviace problémy? Stiahnite si E-book Trávenie a jeho problémy, v ktorom sa dočítate o najbežnejších nepríjemnostiach tráviaceho systému - zápcha, hnačka, hemoroidy, reflux, pálenie záhy a žalúdočné vredy. Zistíte, prečo vznikajú, ako im predchádzať a tiež to, ako si pomôcť, keď už ich máme. Najčastejšie problémy s trávením: Ako ich poraziť?
Saharolitični encimi razgrajujejo molekule sladkorjev (ogljikovih hidratov)
Lipaza – lipolitični encim, ki razgrajuje lipide (maščobe) na glicerol in proste maščobne kisline, ki nato prehajajo skozi črevesno steno v kri in jetra, kjer se razgrajujejo. PANKREATIČNA LIPAZA – je najpomembnejši lipolitični encim organizma. Lipaza deluje na maščobe, ki so bile prej že emulgirane. LIPAZE skupaj z amilazami in proteazami dopolnjujejo delovanje prebavnih encimov.
Celulaza – encim, ki razgrajuje rastlinska vlakna na glukozo (enostavni sladkor) pri pH 3–7.
Legumaza – encim, ki zagotavlja razgradnjo stročnic (grah, fižol, leča).
Laktaza – razgrajuje laktozo (disaharid) na enostavni sladkor galaktozo in glukozo pri pH 4–8.
Vsak encim deluje na določeno specifično vrsto hrane, zato se ne morejo medsebojno nadomeščati. Uničijo se pri povišani temperaturi in degradirajo v neprimernem pH okolju.