Kaj vam pomeni pojem metabolizem v telesu / metabolizem maščob?
Metabolizem je izraz, s katerim označujemo širok spekter neprekinjenih kemičnih in telesnih procesov, ki potekajo v organizmu in katerih namen je tvorba energije, sinteza novih in obnova starih struktur, rast in reprodukcija organizma.
Predstavlja skupek vseh kemičnih in energetskih sprememb, ki potekajo v človeškem organizmu.
Metabolizem maščob se deli na dva glavna procesa:
Katabolizem - je razgradnja zapletenih kemičnih spojin v enostavnejše oblike - tako, da se lahko sprošča energija, ki se uporablja za delo, tvorbo toplote in energetske zahteve anaboličnih reakcij.
Anabolizem - so to sintetične reakcije, iz katerih nastajajo zapletenejše oblike - pri tej reakciji se energija porablja.
KATABOLIČNE REAKCIJE - degradacijske reakcije
- Proteini - aminokisline (proteoliza)
- Glikogen - glikogen (glikogenoliza)
- Triacilgliceroli - maščobne kisline (lipoliza)
- Anabolizem - so reakcije (sintetične), ki omogočajo tvorbo novih struktur in zaloge energije.
ANABOLIČNE REAKCIJE - sintetične reakcije
- Aminokisline - proteini (proteosinteza)
- Ogljikovi hidrati - glikogen (glikogeneza)
- Maščobne kisline - triacilgliceroli (lipogeneza)
- Ogljikovi hidrati - triacilgliceroli (lipogeneza)
Prehod med obema navedenima stanjema ni vedno jasno ločen. Najpomembnejša anabolična faza je spanje. Organizem je v anabolizmu tudi po zaužitju hrane, kar pojasnjuje, zakaj je potrebno časovno uskladiti izvedbo po daljšem času od zadnjega obroka. V stanje katabolizma se športnik mora pred izvedbo ciljno spraviti – za to služi navedena razdalja od zadnjega obroka, njegova ustrezna sestava, pa tudi ogrevanje. Uporabljajo se tudi druge oblike "preklapljanja". Kratkoročno stradanje ne zmanjšuje zmogljivosti, po drugi strani pa velik vnos energije to počne.
Energija, pridobljena iz zadnjega obroka tik pred izvedbo, večinoma ni uporabna za tvorbo gibljive energije.
In kaj je hitrost metabolizma?
Hitrost, s katero metabolizem pretvarja hrano v uporabno energijo, se imenuje hitrost metabolizma. Najmanjša količina energije, ki telesu zadostuje za preživetje, se imenuje bazalna hitrost metabolizma ali BMR (bazalna hitrost metabolizma). Sem spadajo kalorije, potrebne za dihanje, krvni obtok, prebavo (prebava zahteva približno 10% celotne prejete energije, čeprav vsaka hranilna snov zahteva drugačno energetsko aktivnost), termoregulacijo in druge telesne funkcije. Med spanjem se porabi količina energije na ravni BMR, pri naporni fizični aktivnosti, na primer kolesarjenju, je lahko količina porabljene energije do sedemkrat večja. Količina porabljene energije vpliva tudi na stopnjo vitalnosti določenega posameznika, ki izhaja iz njegove anatomske zgradbe in fiziološke sposobnosti. Hitrost metabolizma lahko vpliva na primer bolezen ščitnice. Človeški organizem potrebuje za pokritje svojih presnovnih potreb določeno količino osnovnih hranil. Osnovna hranila so maščobe, ogljikovi hidrati in beljakovine. Nepogrešljiv del prehrane je voda. Pomembni dodatki naši prehrani morajo biti tudi mineralne snovi in vitamini.
Če organizem izvaja fizično aktivnost (delo, šport), govorimo o presnovi snovi. Energetska poraba pri odraslem človeku je takrat odvisna od zahtevnosti opravljanega dela. Najvišjo energetsko vrednost imajo maščobe (1g maščobe vsebuje 38,9 kJ). Najbolj dostopno energijo za organizem predstavljajo ogljikovi hidrati, ki jih telo shranjuje v obliki glikogena v mišicah in jetrih (1g ogljikovih hidratov 17,2 kJ), Najvrednejša in nepogrešljiva gradbena sestavina so beljakovine rastlinskega in živalskega izvora (1g beljakovin 17,2 kJ).
Upočasnjevanje metabolizma maščob
Med dejavnike, ki upočasnjujejo metabolizem, spadajo staranje, pomanjkanje fizične aktivnosti, pa tudi ekstremne diete. Telo hitro ugotovi, da je prišlo do omejitve vnosa hrane, preklopi se v maksimalno varčevalni način. Metabolizem je sposoben upočasniti se do skoraj polovice normalne zmogljivosti. To je obrambni refleks za preživetje. Dieta, pri kateri se hujša s stradanjem, običajno vsebuje malo hranil. Telo zato poseže po edinih dostopnih beljakovinah - po lastnih mišicah (lahko pa vzame tudi iz kostne mase!). Hujšanje se zdi glede na težo uspešno, vendar človek izgublja predvsem vodo in mišično maso. Po določenem času tega z dieto ne zdrži več. Začne jesti in spet hitro pridobi težo. Vrne se običajno za nekaj kilogramov več, kot je bila teža pred odločitvijo za hujšanje. Vendar to, kar pridobi, ni več mišična masa, ampak maščoba.
Kako pospešiti metabolizem?
Fizično aktivnostjo
Pri vadbi mišice pretvarjajo shranjeno telesno energijo v spojine, ki nam omogočajo gibanje in proizvodnjo telesne toplote. Glavno energetsko gorivo so ogljikovi hidrati in maščobe. Trenutek, ko med gibanjem začutimo utrujenost, je pogosto povezan z izčrpanjem zalog ogljikovih hidratov. Po njihovi porabi telo poseže v zaloge maščob in začne presnavljati maščobne kisline (glavne kemične sestavine maščob), da lahko sprošča energijo. Priporočljivo je poleg redne aerobne aktivnosti občasno vključiti tudi trening moči z utežmi. Čeprav je to anaerobna vadba, vam bo pomagala zaščititi mišično maso ali jo celo neposredno graditi. Mišice so še en dejavnik, ki pospeši metabolizem. Lahko potrdimo, da "več mišic več poje". Večja količina mišične mase porabi večjo količino energije.
Redno prehranjevanje
Če človek začne redno jesti - seveda primerno majhne in redne obroke - organizem začne izklapljati varčevalni način. Ne shranjuje več vsakega prostega grama hrane v energijo v obliki maščobe. Jejte 5 do 6 krat na dan, v precej rednih časovnih intervalih, enakomerno razporejenih čez cel dan, pri čemer zadnji obrok zaužijte največ dve do tri ure pred spanjem.
Redno pitje
Drug dejavnik, ki bistveno pospeši metabolizem, je redno pitje. Idealna je čista, negazirana voda ali čaj. Neprimerni so kakršni koli sladkani napitki, sokovi, gazirane pijače.
Termogenični topilec maščob KOMPAVA ThermoFit, ki vam bo zagnal metabolizem: