Probiodom vsebuje kar 8 vrst probiotičnih kultur, ki ohranjajo pravilno ravnovesje dobrih črevesnih bakterij in s tem prispevajo k pravilni prebavi. Naseljujejo vse dele prebavnega sistema, od želodca do debelega črevesa. 6 milijard probiotičnih bakterij v priporočeni dnevni dozi. Koristne črevesne bakterije so sposobne proizvajati vitamine (K, skupina B) ter organske kisline (mlečna in ocetna kislina), ki optimizirajo črevesni pH.
Največ bakterij živi v prebavnem sistemu, kjer vplivajo na celotno prebavo, funkcije sluznice in imunske mehanizme črevesa. Tudi sestava hrane vpliva na črevesno mikrofloro. Prekomerna količina živalskih beljakovin povzroča prekomerno rast „gnilobnih“ bakterij, medtem ko dovolj kompleksnih ogljikovih hidratov spodbuja rast bakterij mlečne fermentacije, ki so potrebne za zdravo črevesno mikrofloro. Med te bakterije spadajo tudi probiotične bakterije.
Probiodom je dopolnjen s prebiotično sestavino (inulin in fruktooligosaharidi – FOS), ki podpira življenjsko sposobnost in rast prijaznih črevesnih bakterij, predvsem bifidobakterij in laktobacilov. Te razgrajujejo kompleksne molekule FOS, s čimer nastajajo snovi, ki ustvarjajo neugodne pogoje za rast in razmnoževanje nezaželenih bakterij.
Probiodom vsebuje:
- 4 seve laktobacilov (Lactobacillus acidophilus W22, Lactobacillus plantarum W21, Lactobacillus paracasei W20, Lactobacillus salivarius W24)
Ta vrsta bakterij se naravno nahaja v prebavnem traktu, v nožnici, v materinem mleku in na koži. Njihova naloga je preprečevanje rasti patogenih bakterij, ki povzročajo črevesna vnetja in driske. Zakisajo okolje črevesja s proizvodnjo mlečne kisline in preprečujejo na primer rast salmonele. Zmanjšujejo pojav vaginalne glivične okužbe in pozitivno vplivajo na delovanje sečnice, kjer se borijo tudi proti Escherichia coli (zavirajo njeno rast in s tem pospešujejo npr. zdravljenje vnetja sečil). - 2 seve bifidobakterij (Bifidobacterium lactis W51 in W52)
Gre za vrsto bakterij, katerih glavna funkcija je prebava vlaknin in drugih kompleksnih ogljikovih hidratov. Ker prebavljajo vlaknine, proizvajajo zdrave maščobne kisline, ki so pomembne za zdravje črevesja in pomagajo uravnavati občutke lakote. - Lactococcus lactis W19
Gre za bakterijo, ki v prisotnosti mleka s pomočjo bakterijskih encimov iz laktoze ustvari energetske molekule (ATP). Stranski produkt ATP je mlečna kislina, ki zmanjšuje razmnoževanje in rast škodljivih mikrobov in patogenov v črevesju. - Enterococcus faecium W54
Obnavlja ravnovesje flore debelega črevesa in je odgovorna tudi za pravilno prebavo. Njeno aktivnost povečuje selen. Ima sposobnost pritrjevanja na črevesno steno in vgradnje med druge koristne črevesne bakterije, s čimer preprečuje vdor patogenov skozi črevesno sluznico v kri.