Prolin

Prolin

Aminokislina z velikim pomenom za človeka predvsem pri krepitvi imunskega sistema. Je del vezivnih tkiv, ki so tesno povezana z imunskim sistemom. Kronična vnetja oslabijo imunski sistem, katerega osnovne sestavine - makrofagi, požirajo tuje antigene. Tudi te spadajo po sestavi med vezivne sestavine.

Prolin je z kemijskega vidika edinstvena aminokislina. Kot edina izjema med aminokislinami vsebuje sekundarno aminoskupino -NH-, zato je pravzaprav α-iminokislina, čeprav se običajno uvršča med aminokisline.

Za tvorbo prolina je v človeškem organizmu nujno potrebna zadostna količina esencialne aminokisline L-lizin. Za poenostavitev biokemičnih procesov je zato nujno dodajanje aminokisline v obliki dodatka. Aminokislini lizin in prolin igrata pomembno vlogo pri oblikovanju površine žil. Zagotavljata gladek pretok krvi skozi žile, odpravljata zadrževanje tujih snovi na stenah žil in s tem tudi nalaganje lipoproteinov v obliki sklerotičnih plakov. Lipoproteini vsebujejo 2 tipa receptorjev za obe aminokislini prolin in lizin. Zadostna količina aminokislin preprečuje nastanek vezavnih mest lipoproteina na stenah žil in s tem tudi nastanek sklerotičnih plakov na žilah. Hkrati z zadostno količino aminokislin lizin in prolin se tvori zadostna količina kolagena, ki je potreben in nujen za obnovo poškodovanih žil.

Visoko vsebnost prolina vsebujejo kolagen, kvasovke kot tudi čebelji med, v katerega pride iz žlez slinavk delavskih čebel.

Kombinacija hranilnih snovi prolin, lizin, vitamin C in zeleni čaj daje predpostavko za prihodnost možnosti zaviranja razvoja raka in metastaziranja celic s pomočjo naravno prisotnih sestavin.