Živjo,
če ste začeli redno telovaditi, je razmišljanje o dodajanju beljakovin za vas skoraj obvezno (in ne, to ni samo privilegij moških). Na beljakovine ne smejo pozabiti niti ženske, čeprav jih zagotovo ne bodo potrebovale v takšni količini kot moški. Če se izgubljate v množici ponudb beljakovinskih dodatkov, ki jih trenutno ponuja trg, vam prinašam majhno pomoč:
Sirotkine beljakovine
Prednosti: hitro se absorbirajo, so izjemno primerne po vadbi. Kot plus dodajam tudi veliko različnih okusov.
Slabosti: Niso primerne za ljudi, občutljive na laktozo, in pazite na sestavo, da ne vsebujejo različnih neželenih dodatkov.
Jajčne beljakovine
Prednosti: vsebujejo veliko vitaminov in mineralov. Imajo postopno absorpcijo, kar jih naredi primerne kadarkoli čez dan.
Slabosti: Niso zelo primerne za alergike in ljudi, občutljive na jajca.
Kazeinske beljakovine
Prednosti: Počasnejša absorpcija, primerne pred spanjem.
Slabosti: Zaradi počasnejše absorpcije niso primerne takoj po vadbi.
Sojine beljakovine
Prednosti: Lahko so koristne pri krepitvi imunskega sistema in kosti.
Slabosti: Lahko vam porušijo hormonski sistem in paziti je treba, da niso proizvedene iz gensko spremenjene soje. Soja je tudi pogost močan alergen.
Riževe beljakovine
Prednosti: So odlična kombinacija kompleksnih ogljikovih hidratov, vlaknin in vitaminov skupine B. Primerne so tudi za alergike.
Slabosti: Manjka jim vsebnost nekaterih aminokislin.
Konopljine beljakovine
Prednosti: Zaradi vsebnosti hranil so obravnavane kot “super hrana”. Vsebujejo celoten kompleks aminokislin, vlaknine in so primerne tudi za alergike.
Slabosti: Slabost pri njih je razmerje med vsebino pakiranja in ceno.
Grašičine beljakovine
Prednosti: Primerne za alergike in so lahko prebavljive.
Slabosti: Manjkajo jim pomembne aminokisline.
Trenutno uporabljam beljakovinske praške od Kompavy, s katerimi sem več kot zadovoljna. Kar cenim pri njih, je predvsem sestava – brez sintetičnih arom, sladkorjev in sladil, niti soje (nisem velik zagovornik uporabe sojinih dodatkov, niti sojinega mleka, edino kar iz soje jem, je tofu sir, ki ni proizveden iz gensko spremenjene soje. Tudi tega jem le občasno, približno dvakrat na mesec). Druga prednost je super okus, lahka prebavljivost in zagotovo tudi to, da gre za naš slovenski izdelek.
Protein Fit 80 si vzamem po vadbi v obliki “šejka” (pri čemer si potem vzamem še normalno hrano, nikoli ne delujem samo na beljakovinah) in Wellness protein si pogosto vzamem za zajtrk, v kombinaciji s skuto, ali belim jogurtom, ajdovimi kosmiči, lanenimi semeni, rozinami in oreščki.
Kateri beljakovine imate najraje vi? Imate kakšne priljubljene, ali pa z nekaterimi slabe izkušnje? Če boste želeli, delite svoje mnenje v komentarjih pod člankom.
V naslednjem članku bi vam rada priporočila še dva njihova super izdelka, ki jih uporabljam.
Lep vikend