Vsebina
Obstaja več načinov, kako skrbeti za svoje telo in imunski sistem. Gibanje, šport, zdrava prehrana, dovolj spanja in počitka ... Kaj pa, če bi si pomagali še bolj? Ena od zagotovljenih poti za krepitev imunskega sistema je s pomočjo snovi, imenovane Laktoferin.
Pomanjkanje železa lahko povzroči
- Zmanjšan vnos iz zunanjega vira - prehrana, ki ne vsebuje naravnih oblik železa
- Povečana poraba Fe
- Povečana sposobnost absorpcije Fe - sindrom malabsorpcije, gastrektomija, atrofični gastritis
- Krvavitvena stanja - krvavitve iz hemoroidov, prebavnega sistema, iz razjed in stanja pri različnih tumorjih
Železo se nahaja v rastlinski hrani v obliki železovih soli (Fe3+), v živalski hrani v obliki železovih soli (Fe2+). Obe obliki železa se absorbirata zelo težko in dolgo. Iz teh oblik naše telo lahko absorbira le 3 % in 25 % živalskega železa, ki ga vsebuje hrana. Ta dejstva je treba upoštevati pri izračunu dnevnega vnosa železa s prehrano.
Živila bogata z železom
- Alge in pivski kvas
- Oreščki in semena - sezamova semena, pistacije, sončnična semena
- Žita - sojina moka, pšenica, ržena moka visoko mleta
- Stročnice - beli fižol, leča, grah, bob
- Zelenjava - špinača, por
- Meso in jajca - goveja jetra, goveje meso
Povečanje absorpcije železa podpira tudi vitamin C, ki ga vsebuje rastlinska hrana.
Simptomi anemije
- Bledica kože, utrujenost, glavoboli, izguba apetita, omotica, nespečnost
- Povečana srčna frekvenca, občutek razbijanja srca, težko dihanje
- Poškodovana koža, suhi lasje brez sijaja, krhki nohti z razpokami
- Pri otrocih zmanjšana koncentracija, nezmožnost učenja, motnje rasti, zmanjšana imunost
Kaj je Laktoferin in kje ga najdemo?
Laktoferin je naravni glikoprotein. Nahaja se v materinem mleku, v granulah belih krvnih celic, v telesnih tekočinah (solzah, nosnem izločku, želodčnem in genitalnem izločku). Te tvorijo prvo obrambno pregrado za tuje organizme.
3 najpomembnejši učinki Laktoferina
- Antimikrobni učinek - deluje antibakterijsko, protivirusno, protiglivično in protimikotično
- Antianemični učinek - uravnava absorpcijo železa, primeren je za zdravljenje anemije
- Antioksidativni učinek - je močan antioksidant, z vezavo železa ščiti organizem pred oksidacijo
Antimikrobni učinek
Bakteriostatični učinek
Preprečuje rast in razmnoževanje na G-, pa tudi G+ bakterije.
Baktericidni učinek
Sestoji iz poškodbe zunanje membrane, ki vsebuje lipopolisaharide, brez katere bakterija ne more preživeti. Brez membrane celica ne more zadržati notranjih delcev skupaj, zato se razlijejo v okolico, kar vodi do uničenja celice.
Laktoferin nadzoruje in upočasnjuje aktivnost mikroorganizmov, kot so:
- Escherichia coli
- Staphyloccocus aureus
- Candida alicans
- HIV
- Herpes simplex
- Hepatitis C
- Citomegalovirus
Odstranjevanje patogenih bakterij iz prebavnega trakta omogoča razvoj in hitrejše razmnoževanje dobrih črevesnih mikroflor. Te podpirajo imunski sistem z ustvarjanjem primarne zaščitne pregrade in podpirajo prebavo.
Antianemični učinek
Anemija = slabokrvnost
Po ocenah približno 30 % populacije trpi za anemijo.
Slabokrvnost je opredeljena kot zmanjšanje koncentracije hemoglobina pod določeno mejo. Pri moških se pojavi, če je koncentracija nižja od 135 g na 1 l krvi, pri ženskah pod 120 g na 1 l krvi hemoglobina. Obstaja več vrst anemij, vendar se v naših geografskih širinah najpogosteje pojavlja Sideropenična anemija (nastane zaradi pomanjkanja hemoglobina) in Makrocitna megaloblastična anemija.
Pomanjkanje železa (Fe) v organizmu zavira proizvodnjo hemoglobina, ki je odgovoren za transport življenjsko pomembnih plinov - kisika in ogljikovega dioksida.
Zakaj je Laktoferin učinkovit pri pomanjkanju železa?
Gre za protein, ki v prebavnem traktu veže na svoje molekule ione železa. Kaže visoko afiniteto do železa (3000x višjo kot drugi prenašalci). Vezano železo se ne izloča brezciljno iz telesa preko blata ali urina, ampak se v organizmu učinkovito izkoristi. Železo vezano na Laktoferin prehaja skozi celice prebavnega epitela in se skupaj z drugimi sestavinami, absorbiranimi iz GIT, prenese v kri.
Železo je nujno za tvorbo hemoglobina. Hemoglobin je krvno barvilo rdečih krvnih celic, odgovorno za prenos kisika in ogljikovega dioksida v človeškem organizmu. Pomanjkanje hemoglobina in s tem povezano pomanjkanje kisika povzroča njegov nezadosten transport do tkiv. Ta proces povzroča t.i. hipoksijo tkiv.
Antioksidativni učinek = anti-aging učinek
Prosti radikali nastajajo v človeškem organizmu z različnimi kemičnimi reakcijami ali vstopajo v organizem iz zunanjega okolja. Sprožajo verižne reakcije (oksidativni stres), s čimer se nenehno ustvarja več in več radikalov. Ti lahko poškodujejo celične membrane in DNA. Pri poškodbi DNA lahko nastanejo mutacije in posledično se tvorijo celice, ki so človeškemu telesu tuje = rakave celice. Poškodba celičnih membran povzroči, da celice izgubijo svojo trdnost, kar lahko povzroči celo njihov propad = staranje. Laktoferin ustavi proces oksidacije in tvorbe prostih radikalov s tem, da veže nase železo, ki je med katalizatorji (sprožilci) oksidacije.
Med močne antioksidante spada tudi mineral Selen, ki je prav tako prisoten v pripravku Premium Lactoferin. Skupaj z Laktoferinom tvorita močan par v boju proti oksidativnim procesom v organizmu. Z antioksidativnimi lastnostmi podpirajo tudi imunski sistem, upočasnjujejo staranje in preprečujejo nastanek srčno-žilnih in kroničnih bolezni.
Pa povzemimo, Premium Lactoferrin...
- Podpira imunski sistem
- Ščiti tkiva pred staranjem
- Podpira tvorbo pravilne črevesne mikroflore
- Zmanjšuje vnetja (predvsem kože in GIT)
- Zmanjšuje kožne alergijske reakcije