Vsebina
Ali veste, kaj je antioksidant? Ta pojem je pomembno poznati, da bi dovolj razumeli delovanje in pozitivne učinke glutationa na človeško zdravje.
Antioksidanti so snovi, ki preprečujejo negativno delovanje prostih kisikovih radikalov. Ti poškodujejo celice v človeškem telesu, pospešujejo staranje organizma in povzročajo degenerativne in tumorske bolezni.
Vsak organizem je naravno opremljen z „antioksidativnim sistemom“, ki pa žal ni sposoben obvladati presežka teh radikalov. Da bi preprečili nepopravljivo poškodbo organizma, je potrebno vnašati v organizem potrebno količino antioksidantov. Pomembni antioksidanti so na primer:
- vitamin C;
- beta karoten;
- selen in cink;
- koencim Q-10;
- zeleni čaj;
- ekstrakt iz listov Ginko biloba.
Ali ste vedeli, da se je v nekaterih čezmorskih državah glutation razširil kot sredstvo za posvetlitev tona kože, kot del različnih krem za obraz ali mil?
Glutation, mali čudež za človeško zdravje
Glutation je z kemijskega vidika sestavljen iz 3 aminokislin – glicina, L-cisteina in glutaminske kisline. Skupaj z melatoninom sta najmočnejša antioksidanta človeškega telesa. Oba učinkovito ščitita organizem pred delovanjem prostih radikalov, vendar glutation dodatno krepi delovanje jeter, spodbuja proces razstrupljanja in tudi zagotavlja aktivacijo drugih pomembnih antioksidantov.
Glutation se bori proti prostim radikalom (reaktivne oblike kisika), ki nastajajo zaradi delovanja dejavnikov, kot so na primer slaba prehrana, stres ali onesnaženo okolje. Njihov presežek povzroča oksidativni stres. Bistvo je, da je stanje prostih radikalov in antioksidantov uravnoteženo, in tako se prepreči pojav različnih bolezni.
Glutation je nekoliko ,,pametnejši“ od imunskih reakcij - te se namreč sprožijo šele, ko problem dejansko nastane, vendar glutation deluje kot učinkovita preventiva.
Glutation svojo zaščitno funkcijo izvaja preprosto tako, da prehaja skozi vsako celico in zajema proste radikale in druge škodljive snovi, ki jih izloča iz telesa še preden povzročijo škodo.
Sodeluje tudi pri razgradnji hranil, gradnji in regeneraciji tkiva, razstrupljanju organizma, proizvodnji in aktivaciji encimov. Uravnava količino in funkcionalnost eritrocitov in levkocitov, zato ima ključno vlogo tudi pri pravilnem delovanju imunskega sistema. Deluje torej na celični ravni, pri čemer preprečuje nastanek vnetij in poškodb celic, ki lahko v končni fazi povzročijo različne resne bolezni.
Prav tako je sposoben odstranjevati iz telesa težke kovine kot so na primer živo srebro, svinec ali kadmij. Njihovo prisotnost je mogoče zaznati s pomočjo Darkfield analize žive kapljice krvi, ki prikazuje trenutno stanje krvi. Test prisotnosti težkih kovin ni del preiskave pri običajnih testih ob obisku zdravnika – gre za nadstandardno preiskavo.
Glutation je odličen način, kako preprečiti nastanek različnih resnih bolezni in pomoči organizmu spoprijeti se z hitrim življenjskim slogom brez posledic. Med njegove glavne učinke spada poleg zgoraj omenjenih tudi:
- povečanje celične energije;
- zaščita DNA pred poškodbami;
- regeneracija celic – upočasnjevanje procesa staranja, zmanjšuje pojav gub in izboljšuje elastičnost kože;
- zmanjšuje pojav vnetij v telesu;
- izboljšuje stanje sladkorne bolezni;
- razstruplja jetra;
- pomaga preprečiti aterosklerozo in visok holesterol
New England Journal of Medicine je objavil študijo, v kateri znanstveniki govorijo o vplivu vrednosti glutationa na pojav srčnega infarkta pri ljudeh, ki trpijo za različnimi srčno-žilnimi boleznimi. Ljudem, ki trpijo za kardiovaskularnimi boleznimi v kombinaciji z nizko ravnjo glutationa v krvi, grozi do 30 % večje tveganje za infarkt kot ljudem, ki imajo optimalno količino glutationa v krvi.;
- izboljšuje delovanje ledvic;
- preprečuje nastanek bolezni jeter;
- zaščita organizma pri prekomernem uživanju alkohola;
- zmanjšuje toksičnost terapij pri onkoloških boleznih;
- izboljšuje stanja pri kronični utrujenosti;
- podpira duševno zdravje.
Neka študija je dokazala, da del možganov, ki je sedež tvorbe dopamina, vsebuje pri ljudeh s Parkinsonovo boleznijo do 40 % manj glutationa kot druga področja možganskega tkiva, kar potrjuje pozitiven učinek suplementacije glutationa na preprečevanje pojava Parkinsonove bolezni.
Priznajte sami, da si oznako ,,kralj antioksidantov“ glutation glede na svoje široko delovanje nedvomno zasluži.
Kako se lahko kaže pomanjkanje glutationa?
Pomanjkanje glutationa signalizirajo simptomi kot so:
- kronična utrujenost;
- zmanjšana imunost;
- slab spanec;
- pogoste bolečine in vnetja gibalnega sistema;
- vnetja v debelem črevesju;
- težave s srčno-žilnim sistemom, infarkt.
Kje najdemo glutation?
V organizmu glutation proizvaja jetra in živčne celice centralnega živčnega sistema. Proizvodnja glutationa se zmanjšuje s starostjo, pri čemer do najizrazitejših izgub pride po 45. letu, zato ga je treba v primerni obliki organizmu dopolnjevati. Človek dnevno iz prehrane vnese približno 35 mg glutationa, pri čemer je optimalna vrednost do 250 mg.
Na redno dopolnjevanje glutationa bi morali misliti predvsem ljudje s sedečim načinom življenja, neprimerno prehrano, slabimi prehranjevalnimi navadami (uživanje velike količine sladkorjev, alkohola ali drugih toksičnih snovi). Vendar smo neštetim in stalno naraščajočim toksičnim vplivom okolja dnevno izpostavljeni vsi, zato bi morali vsi brez razlike pomagati organizmu spoprijeti se s temi pogoji in se boriti za trajnostno zdravje.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
VIRI
1. Pizzorno J. Glutathione. Integr Med (Encinitas). 2014;13(1):8–12. PMID:26770075
2. Weschawalit S, Thongthip S, Phutrakool P, Asawanonda P. Glutathione and its antiaging and antimelanogenic effects. CCID. 2017;10:147-153. doi:10.2147%2FCCID.S128339
3. Jones DP, Coates RJ, Flagg EW, et al. Glutathione in foods listed in the National Cancer Institute's Health Habits and History Food Frequency Questionnaire. Nutr Cancer. 2009;17(1):57-75. doi:10.1080/01635589209514173
4. Minich DM, Brown BI. A review of dietary (phyto)nutrients for glutathione support. Nutrients. 2019;11(9):2073. doi:10.3390/nu11092073
5. Dilokthornsakul W, Dhippayom T, Dilokthornsakul P. The clinical effect of glutathione on skin color and other related skin conditions: A systematic review. J Cosmet Dermatol. 2019;18(3):728-737. doi:10.1111/jocd.12910
6.Steiger MG, Patzschke A, Holz C, et al. Impact of glutathione metabolism on zinc homeostasis in Saccharomyces cerevisiae. FEMS Yeast Res. 2017;17(4). doi:10.1093/femsyr/fox028
7. A Witschi , S Reddy, B Stofer, B H Lauterburg The systemic availability of oral glutathione. Department of Clinical Pharmacology, University of Bern, Switzerland. Eur J Clin Pharmacol. 1992