Tavrin je semiesencialna aminokislina, kar pomeni, da si jo telo delno lahko ustvari, vendar ne v dovolj veliki količini. Po glutaminu je najbolj razširjena aminokislina v organizmu. Največ se pojavlja v skeletnih mišicah, srčni mišici in v možganih. Najvišja koncentracija tavrina je v srcu.
Tvorba tavrina se zmanjšuje s starostjo in tudi pod določenimi pogoji, npr. v stresnih situacijah ali pri intenzivni in dolgotrajni fizični aktivnosti.
Tavrin ima pozitiven vpliv na zmanjšanje utrujenosti pri voznikih, ohranjanje koncentracije in osredotočenosti pri zahtevnem delu, prispeva k izboljšanju psihične odpornosti in tolerance na stres. Prav tako prispeva k izboljšanju absorpcije maščob in vitaminov ter podpira regeneracijo po napornem treningu. Uživanje tavrina lahko prispeva k izboljšanju delovanja in funkcije možganov tudi v starejših letih. Ima ugoden vpliv na občutljivost celic na inzulin, s čimer pomaga premikati glukozo iz krvi v celice.
Tavrin prispeva k uravnavanju ravni kalcija v mišičnih celicah. Lahko zmanjša utrujenost in izboljša vzdržljivost med fizično aktivnostjo, pri čemer študije nakazujejo, da suplementacija tavrina lahko izboljša zmogljivost pri aerobnih aktivnostih. Ima antioksidativne lastnosti, ki ščitijo mišične celice pred poškodbami, ki jih povzroča intenzivna vadba in oksidativni stres. Tavrin lahko tudi pospeši okrevanje po intenzivni vadbi, saj zmanjšuje poškodbe mišic. Sodeluje pri prebavi in metabolizmu maščob, kar lahko optimizira energetsko uporabo med vadbo. Poleg tega lahko pomaga uravnavati ravnovesje elektrolitov v telesu, kar lahko izboljša hidracijo in s tem tudi zmogljivost med vadbo.
Tavrin vsebuje:
- Tavrin
Semiesencialna žveplova aminokislina, ki jo organizem lahko sintetizira iz metionina in cisteina ob prisotnosti vitamina B6.