Upravljanje kakovosti

Upravljanje kakovosti

Pri nas v Kompavi je za nas pomembno, da je proizvodni proces skladen z vsemi zakonodajnimi zahtevami, ki se postavljajo za proizvodnjo prehranskih dopolnil in živil za izpolnjevanje prehranskih zahtev pri intenzivnem mišičnem naporu, zlasti za športnike.

Vsi naši izdelki izpolnjujejo zahteve veljavne živilske zakonodaje v povezavi z uredbami EU in uredbami Ministrstva za zdravje in Ministrstva za kmetijstvo. Gre predvsem za uredbe, ki se ukvarjajo z aditivi za živila, aromami, encimi, kontaminanti, ostanki pesticidov, embalažnimi materiali, splošnim in posebnim označevanjem alergenov. Nadalje so to uredbe za uporabo prehranskih in zdravstvenih trditev, splošne higiene, mikrobioloških kriterijev in posebnih dodatkov v živila ter tudi oblik vitaminov in mineralnih snovi, ki jih je mogoče dodajati v živila, vključno s prehranskimi dopolnili. 

Izdelki so z veljavnostjo od 1. januarja 2016 nameščeni na trg v smislu veljavne zakonodaje, in to novele zakona št. 355/2007 Z. z. o zaščiti, podpori in razvoju javnega zdravja in o spremembi in dopolnitvi nekaterih zakonov, po kateri se nadomešča dosedanja ocenjevalna dejavnost prehranskih dopolnil, ki je pogojena z odločbo Urada za javno zdravje SR po § 13 zakona št. 355/2007 Z. z. z obveznostjo obveščanja prosilca brez izdaje odločbe UVZ SR. 

Brez dopinga – izdelki ne vsebujejo nobene snovi s Seznama prepovedanih snovi Svetovnega antidoping kodeksa. Izdelki ne vsebujejo konzervansov, sintetičnih barvil, niti gensko spremenjenih surovin.

Uporaba sistema kritičnih točk HACCP

(Hazard Analysis Critical Control Points)

Na področju proizvodnje športnih in prehranskih dopolnil podjetje Kompava, d.o.o. uporablja sistem vodenja kakovosti. Sistem je v skladu s sistemom kritičnih točk, ki je zahtevan za proizvodnjo živil. Ta sistem analizira nevarnosti v procesu proizvodnje, kritične točke in procese, ki lahko vplivajo na kakovost izdelkov. Sistem določa korektivne ukrepe, da se zagotovi zdravstvena neoporečnost izdelkov.

Uporaba nadzora kakovosti

Sistem nadzora kakovosti posega v posamezne korake toka (obdelave) materialov.

Nadzor se začne z vhodnim nadzorom surovin, nadaljuje s sprotnim in medoperativnim nadzorom polizdelkov, sprotnim proizvodnim in izhodnim nadzorom končnih izdelkov. V primeru, da surovina ali polizdelek ne ustreza kakovostnim zahtevam, ni sproščen/a za nadaljnjo obdelavo v končni izdelek. Kakovost končnega izdelka se spremlja naključno takoj po proizvodnji kot tudi sproti med skladiščenjem.

Nadzor kakovosti je zagotovljen tako v skladišču surovin, v proizvodnih prostorih kot tudi v skladišču končnih izdelkov. Izvaja se redni nadzor proizvodnih naprav in skladiščnih pogojev.

Fotografije regalov v Kompavi

Varnost izdelkov in zagotavljanje kakovosti

Varnost izdelkov kot tudi zagotavljanje kakovosti se izvaja s sklopom dejavnosti, ki zagotavljajo kakovost in stabilnost izdelkov.

Sklop dejavnosti predstavlja določitev kakovostnih zahtev za:

  • Surovine, polizdelke, končne izdelke,
  • zahteve za naprave, tehnologije,
  • zahteve za proizvodne in skladiščne prostore,
  • proizvodne in kontrolne postopke,
  • metrologijo,
  • usposabljanje delavcev, interno in zunanje,
  • reševanje reklamacij in ugotovljenih neskladnih izdelkov.

Podjetje Kompava, d.o.o. zagotavlja sistem notranjih kontrol in inšpekcij, pri katerem se nadzoruje kakovost surovin in končnih izdelkov, ocenjuje proizvodni proces in proizvodno okolje, spoštovanje postopkov, navodil in izdelavo zapisov.

Notranja kontrola ocenjuje spoštovanje vseh postopkov pri nakupu surovinskih sestavin, ocenjuje izbiro posameznih dobaviteljev, nadzoruje varnost in primernost skladiščenja surovin.

Proizvodnja izdelkov v Kompavi

Politika varnosti hrane

Vodstvo podjetja, zavedajoč se strateške odločitve za izgradnjo, vzdrževanje in stalno izboljševanje Sistema vodenja kakovosti, je določilo naslednjo politiko kakovosti:

  • Na področju prodaje, z izboljšanjem marketinške dejavnosti, poudarjamo usmerjenost na stranko z ciljem zadovoljevanja in preseganja njenih pričakovanj.
  • V sodelovanju z ključnimi dobavitelji se osredotočamo na izgradnjo dolgoročnih odnosov, ki temeljijo na medsebojnem zaupanju in resnosti.
  • Zadovoljstvo zunanjih strank zahteva medsebojno komunikacijo in učinkovito sodelovanje vseh sestavin podjetja, vključno z tesnim sodelovanjem s pogodbenimi poslovnimi zastopniki.
  • Z vzgojo in izobraževanjem nenehno povečujemo usposobljenost in sposobnost vseh delavcev in poslovnih zastopnikov podjetja, ustvarjamo pogoje za njihovo vključevanje v izboljševanje kakovosti in jih vodimo k temu, da kakovost postane samoumevni del njihove dejavnosti.
  • Redno spremljamo in analiziramo izgube zaradi neskladnih izdelkov in si prizadevamo za postopno zmanjševanje teh izgub.
  • Notranjo kakovost zagotavlja prefinjen sistem vhodne, medoperativne in izhodne kontrole, in sicer analitične, senzorične in mikrobiološke.
  • Podjetje se strinja z zahtevami zakonodaje EU, proizvodna in kontrolna dejavnost sta v skladu z ustreznimi uredbami Evropskega parlamenta in Sveta. Podjetje gradi in vzdržuje sistem vodenja varnosti hrane v s skladu z zahtevami FSSC 22000.
  • Podjetje se zavezuje izpolnjevati zahteve in stalno izboljševati učinkovitost sistema vodenja kakovosti.

Podjetje Kompava je za leto 2020 pridobilo certifikat, ki potrjuje, da je prispevalo k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov in je del sistema predelave in recikliranja odpadkov iz embalaže.