Juka schidigeraa je cvetoča, vedno zelena rastlina iz družine Agavaceae. Rod Yucca (Agavaceae ) vsebuje približno 35-40 vrst. Raste predvsem v puščavi v jugovzhodni Kaliforniji, južni Nevadi in v Mehiki. Po videzu spominja na palmo z debelim in kratkim deblom ter z listi v obliki bodala ali meča, po čemer so nekatere njene vrste poimenovane, na primer Španski bodalo Yucca gloriosa ali Španski bajonet Yucca aloifolia.
Zraste do višine približno 5 metrov. Cvetovi so v obliki zvona in po razcvetu ponoči oddajajo sladek vonj. Uspeva na soncu in v zemlji z dobro prepustnostjo, zanimivo pa je, da tudi poleti ne potrebuje vode. Domorodci so ji skozi stoletja izkazovali spoštovanje in jo imeli za "drevo življenja".
Uporabljali so celotno rastlino, bodisi za prehrano ali zaradi njenih terapevtskih učinkov. Vlakna juke so domorodni Američani uporabljali kot vrvice, za izdelavo tkanin, srajc in sandalov. Surove liste so kuhali in uživali kot zelenjavo ali iz surovih listov pripravljali solate, čaj ali juho. Iz posušenih strokov semen so mleli moko, korenine pa so zaradi visoke vsebnosti saponinov uporabljali kot milo.
Yucca Schidigera je najbolj komercialno uporabljena vrsta na trgu. Iz juke se proizvaja bodisi prah, ki se pridobiva s sušenjem in mletjem rastline, bodisi ekstrakt, ki se pridobiva s stiskanjem rastline in izparevanjem pridobljenega soka.
Juka vsebuje številne pomembne snovi, kot so klorofil, minerali, elementi v sledovih, encimi, vitamini in saponini ter polifenoli (resveratrol). Ameriški nadzorni organ (FDA - Food and Drug Administration) je Yucco Schidigeru celo odobril kot prehransko dopolnilo in aditiv za živila ter jo označil kot neškodljivo za zdravje.
V ZDA se dodaja v živila in pijače zaradi podaljšanja roka uporabnosti in zaščite pred delovanjem mikroorganizmov2. Med glavne vsebnostne snovi juke z pomembnim terapevtskim učinkom spadajo prav steroidni saponini in polifenolne snovi, ki so odgovorne za njeno biološko aktivnost v organizmu in visok antioksidativni učinek3.
Saponini spadajo med detergente ali površinsko aktivne snovi z vsebnostjo sestavin, ki so topne v vodi in v maščobah. S kemijskega vidika se delijo glede na strukturo sapogenina na steroidne in triterpenoidne.
Saponini terpenoidnega tipa spadajo med saponine, ki niso topni v vodi, vendar imajo dobro absorpcijo v žilni sistem. Saponini steranskega tipa, ki so topni v vodi, vendar ostajajo le v prebavnem traktu in se ne absorbirajo. V organizmu delujejo kot naravna detoksikacijska snov, ki odstranjuje iz telesa škodljive usedline.
Juka se v organizmu obnaša inertno, se ne metabolizira. Njeno delovanje v organizmu je fizično in njen osnovni učinek je odstranjevanje trdnih delcev, ki so pritrjeni na notranjih in zunanjih površinah organov.
To juka zmore zaradi sposobnosti saponinov zniževati površinsko napetost, s čimer hkrati olajšujejo omočenje površine patoloških škodljivih in neomočljivih usedlin.
Proces detoksikacije se začne v prebavnem traktu, kjer saponini raztapljajo usedline, pritrjene na želodčno steno, ki so preprečevale vtekanje želodčnih sokov v votlino želodca, kar ima za posledico hitrejšo regeneracijo želodčne sluznice. Prav tako saponini podobno delujejo na funkcijo žolčnika ali na usedline v črevesju, ledvicah....4
Iz velikega števila bioloških učinkov, ki so bili dokazani, je poleg najpomembnejšega učinka saponinov z vidika detoksikacije organizma tudi njihov učinek v metabolizmu holesterola.
Številne študije so pokazale, da saponini znižujejo raven holesterola. Obstaja več teorij o mehanizmu delovanja, kako saponini delujejo v organizmu, na primer s tem, da tvorijo s holesterolom netopne komplekse5, ali znižujejo črevesno absorpcijo, brez kakršnegakoli vpliva na njegov metabolizem6.
Polifenoli, izolirani iz juke, so učinkoviti antioksidanti, ki lahko prispevajo k zatiranju reaktivnih oblik kisika, ki spodbujajo vnetne reakcije. Resveratrol je znan po svojih protivnetnih učinkih. Yuccaoly zavirajo sintezo dušikovega oksida.
Dušikov oksid je vnetni mediator in njegova vsebnost se v tkivih poveča med vnetjem. Poleg tega juka saponini zmanjšujejo absorpcijo železa, s čimer preprečujejo stimulacijo oksidativnih sredstev. Juka saponini imajo tudi antibakterijske lastnosti6.
Juka zaradi svojega detoksikacijskega učinka prispeva k splošnemu zdravju. Glede na to, da telo potrebuje izločanje sproščenih toksinov iz telesa, je zelo pomembno upoštevati pravilno pitno režimo. Poleg čiste vode je primerno dopolniti pitno režimo z zelenim čajem, ki vsebuje antioksidante.