Vsebina
Kako se boriti proti neprimernim metodam reje živali?
Najboljši način je postati bolj odgovoren potrošnik: uživati izdelke, proizvedene z upoštevanjem okolja in dobrega počutja pri reji živali!
V primeru mleka se truditi kupovati mleko le od odgovornih rejcev, kmetij in zadrug, najbolje lokalnih. Rejene krave bi morale preživeti čim več časa na travnatih pašnikih in imeti zagotovljene dobre življenjske pogoje. Zaradi tega:
- so ohranjeni dobri življenjski pogoji rejenih živali;
- ima mleko najboljšo možno kakovost;
- je omejen ogljični odtis, saj se skrajša razdalja za prevoz mleka;
- se krepi lokalna proizvodnja mleka in ohranjajo se travnate površine.
Rejci bi morali biti k tovrstnemu načinu reje motivirani, med drugim tudi z določitvijo minimalne cene mleka, oz. bonusa za njegovo proizvodnjo iz reje na prostem.
Ali se kakovost mleka krav, rejenih na travi, razlikuje od kakovosti običajnega mleka?
Poleg ekološko odgovornega pristopa (naravnega, brez GSO) in proste reje je tudi pomembno vedeti, da je mleko odraz prehrane krave, ki ga je proizvedla. Študija iz leta 2019, ki je primerjala prehransko kakovost mleka krav, pasenih prosto, z mlekom iz običajne reje, je razkrila, da je prehrana krav imela neposreden vpliv na maščobni profil mleka.2
Poglejmo si rezultate študije – mleko krav, hranjenih s travo, se je odlikovalo po teh lastnostih:
- vsebuje več polinenasičenih maščobnih kislin in manj nasičenih maščobnih kislin – to je zelo dobro, saj je v prehrani bolje zmanjšati vnos nasičenih maščobnih kislin v korist nenasičenih;
- vsebuje manj Omega-6 in več Omega-3 maščobnih kislin - prehrana človeka je na splošno prebogata z Omega-6 in revna z Omega-3, zato je zanimanje za tovrstno mleko veliko;
- vsebuje več konjugirane linolne kisline (CLA), katere molekule pozitivno vplivajo na zdravje – spodbujajo imunski sistem, zmanjšujejo tveganje za raka in sladkorno bolezen tipa II., lahko spodbujajo metabolizem, zaradi česar se poveča poraba energije. 3
Študija Kmetijske zbornice v Bretaniji iz let 2006-2008 kaže enake rezultate – kar vidimo tudi na sliki št. 1. 4
Slika št. 1: Razvoj sestave mleka (polinenasičene maščobne kisline, CLA, razmerje Omega-6 in Omega-3) pri hranjenju s travo
Ekološko mleko najvišje kakovosti iz reje krav na travi z visoko prehransko vrednostjo se nahaja tudi v mlečnih sestavinah izdelkov Kompava.
Zakaj izbrati proteinske izdelke od Kompave?
Prvi pomemben dejavnik je kakovost surovin. Niso vsi izdelki v globalni industriji mlečnih dodatkov neposredno iz mleka. Nekateri izvirajo iz stranskih produktov drugih industrijskih panog.
Uporablja se lahko na primer sirotka iz proizvodnje sira – beljakovine te sirotke pa se običajno razgrajujejo z različnimi toplotnimi ali kemičnimi procesi in prilagoditvami, ki se lahko izvajajo med proizvodnjo sira. In če je protein denaturiran, lahko izgubi nekatere svoje bioaktivne lastnosti.
Pri mlečnih sestavinah izdelkov Kompava to ni tako (nativni sirotkini proteini, micelarni kazein, dezert) – surovina za njihovo proizvodnjo je mleko, zaradi česar so sestavine nativne in se ne razgrajujejo.
Na sliki št. 2 vidimo dva tipa kazeinov:
1. Micelarni kazein – pridobiva se z membransko filtracijo, zato proteini v njem niso denaturirani in ohranjajo svojo nativno strukturo;
2. Kazeinat – pridobiva se z denaturacijskim kemičnim procesom. 5
Slika št. 2: Dva procesa za pridobivanje kazeinov iz posnetega mleka
Da bi ohranili lastnosti kazeina, Kompava daje prednost micelarnemu kazeinu, pridobljenemu z membransko filtracijo, nedenaturacijskim fizikalnim procesom.
VIRI:
[1] IFOP, “Les Français et la condition animale,” IFOP, accessed September 28, 2020, https://www.ifop.com/publication/les-francais-et-la-condition-animale/.
[2] Mohammad Alothman et al., “The ‘Grass-Fed’ Milk Story: Understanding the Impact of Pasture Feeding on the Composition and Quality of Bovine Milk,” Foods 8, no. 8 (August 2019): 350, https://doi.org/10.3390/foods8080350.
[3] Bo Yang et al., “Review of the Roles of Conjugated Linoleic Acid in Health and Disease,” Journal of Functional Foods 15 (May 1, 2015): 314–25, https://doi.org/10.1016/j.jff.2015.03.050.
[4] Chambre d’agriculture de Bretagne, “Matière Grasse du lait : l’herbe améliore la qualité nutritionnelle des laits,” May 2009, 2.
[5] “La Caséine Micellaire,” Prodiet Fluid – la caséine micellaire dédiée aux boissons hyperprotéinées (blog), accessed September 28, 2020, https://www.prodiet-fluid.fr/la-caseine-micellaire/.