Vsebina
Je okusen, puhast, ima mehko sredico in hrustljavo skorjo. Poleg tega, ker je iz kvasa, je lažje prebavljiv, ne vsebuje nobenih stabilizatorjev in snovi, ki obremenjujejo organizem. Kot bonus vsebuje vlaknine, ki podpirajo pravilno delovanje prebavnega sistema, izboljšujejo izločanje in na splošno urejajo delovanje naših čreves.
Potrebujemo
(za 1 hlebec)
Razkvas
- 200 g ržene polnozrnate moke
- 230 g vode
- 1 žlica kvasa
Nadalje potrebujemo
- 530 g pšenične krušne moke
- 250 g vode
- 30 g Belly Fyto Detox
- 2 žlički mlete kumine
- 3 žličke soli
- 3 žličke semen
Za poparjeno moko
- 40 g pšenične krušne moke
- 100 g tople prekuhane vode (približno 60 stopinj)
Postopek
- Pripravimo razkvas (najbolje zvečer) in ga pustimo vzhajati 9 - 12 ur. Testo pokrijte v vsakem koraku vzhajanja, da se ne izsuši.
- Naslednji dan pripravimo poparjeno moko tako, da moko prelijemo s toplo prekuhano vodo, premešamo in pustimo, da se ohladi. Nastane nekaj, kar spominja na lepilo.
- Dodamo z ostalimi sestavinami (razen soli, kumine in semen) k razkvasu, premešamo in pustimo stati približno 30 min.
- Nato dodamo sol, kumino in semena ter mešamo krušno maso, dokler se vse sestavine lepo ne premešajo in testo se že loči od posode.
- Nato pokrijemo testo in pustimo stati 30 minut, da poteka proces vzhajanja. Po tem času testo preložimo. Ponovimo še 2x po 30 minutah.
- Nato damo testo na rahlo pomokano desko, še nekajkrat preložimo in zvijemo v košarico, ki jo posujemo s krompirjevim škrobom. Pustimo vzhajati zadnji 2 uri.
- Kruh iz košarice počasi prevrnemo na peki papir in damo v ogreto pečico na 250 stopinj. V pečico damo tudi pekač, v katerega nalijemo kozarec hladne vode, da nastane para. Oba pekača morata biti ogreta. Pečemo 15 minut.
- Znižamo temperaturo na 190 stopinj, pekač z vodo vzamemo ven in pečemo kruh še 30 minut.
- Kruh pustimo, da se ohladi na rešetki ali mreži in ga pokrijemo z mokro krpo, da bo skorja bolje rezljiva in se ne drobi.
Dober tek!