Konzumaciji maščob se ni treba izogibati. Trend uporabe rastlinskih olj je neustavljiv. So lažje prebavljiva in bogatejša z nenasičenimi maščobnimi kislinami, ki so bolj koristne za zdravje.
Najbolje se izkažejo hladno stiskana olja iz različnih semen kot deviško olje, v slabšem primeru klasična rastlinska olja.
Živalski viri maščob so večinoma bogati s holesterolom in nasičenimi maščobnimi kislinami, torej sestavinami, ki se jim moramo izogibati. Običajno uporabljeno maslo bi morali nadomestiti z bolj racionalno izbiro margarine. Pri izbiri mesa je najbolje odločiti se za perutnino, ribe, ali lahko meso kot je zajčje ali telečje.
Verjetno najprimernejša oblika uporabe maščob je nekaj žličk kakovostnega rastlinskega olja v solatah. Olja se ne smejo uporabljati za cvrtje in pečenje, cvrtju se je treba popolnoma izogibati. Ne smemo pozabiti niti na visokohidratna živila (torte, slaščice, peciva,...), ki lahko močno vplivajo na našo maščobno bilanco, čeprav ne gre neposredno za maščobne vire.