Razdelitev zelišč in njihova uporaba pri pripravi mesa
Peteršilj – vedno in povsod
Žajbelj in origano – divjačina
Rožmarin, bazilika, luštrek – govedina
Česen, timijan, rožmarin, žajbelj – svinjina; Pri pripravi te vrste mesa je treba začimbe vedno kombinirati s čebulo ali slanino, ker ima specifičen okus.
Koper – ribe, v zelenjavne jedi, hladne omake, jogurtove omake pri žaru
Potrebujemo:
500g novi krompir
3 žlice nasekljanega peteršilja, mete, drobnjaka
6 žlic olivnega olja
2 žlici limoninega soka
500g piščančjih prsi
1 kos rdeča čebula
1 kos rdeča paprika
1 kos limona
8 kosov majhni paradižniki
2 kosa zelena paprika
2 stroka česna
4 žlice olivnega olja
2 žlici belega vinskega kisa
Postopek:
1/ Krompir kuhamo v vreli osoljeni vodi 10-15 minut in ga ohladimo.
2/ Zmešamo zelišča, olje, limonin sok, sol in poper v veliki skledi ter dodamo piščanca in krompir.
3/ Čebulo narežemo na 6 kosov in ločimo plasti.
4/ Dodamo čebulo in začimbe za marinado ter temeljito premešamo.
5/ Zmešamo paradižnike, čili, česen, kis, olje, sol in poper v eni skledi.
6/ Nabodemo piščanca, krompir, papriko in čebulo na 8 nabodal in kot zadnji kos dodamo limono.
7/ Pečemo na žaru na srednji temperaturi 5-6 minut na vsaki strani.
8/ Postrežemo s Proteinskim prelivom-Kompava in svežo zelenjavo.
Dober tek!!!