Beljakovine so nepogrešljiv del prehrane in je potrebno upoštevati njihov reden vnos in količino. Sestavljene so iz posameznih aminokislin, ki so zastopane v različnih količinah. Če si naš organizem lahko ustvari aminokisline, gre za neesencialne. Če si jih ne more ustvariti, potem govorimo o esencialnih. Te esencialne aminokisline so za telo nujne in jih moramo vnašati s hrano zaradi ohranjanja normalnih funkcij organizma.
Med esencialne aminokisline uvrščamo levcin, izolevcin, valin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin in triptofan. Prve tri omenjene so esencialne aminokisline z razvejano verigo in jih pogosto uporabljajo športniki za zaščito mišične mase. Poznamo jih tudi pod kratico BCAA.
Poskusili vam bomo približati pozitivne in negativne strani živalskih in rastlinskih beljakovin.
Pozitivne strani živalskih beljakovin
Vsi vemo, da so glavni vir živalskih beljakovin meso, jajca in mlečni izdelki, ki vsebujejo kompleksno spekter esencialnih aminokislin. Ogromna prednost je boljša biološka uporabnost.
Negativne strani živalskih beljakovin
Seveda ima živalski protein tudi svoje negativne strani. Skupaj s to prehrano vnašamo tudi visoko vsebnost nasičenih maščob in holesterola. Prebavljajo se dlje časa, kar vodi do prekomerne obremenitve trebušne slinavke. Prav tako manjka delež vlaknin v prehrani, ki so pomembne za pravilno prebavo.
Pozitivne strani rastlinskih beljakovin
Poznamo predvsem rastlinske vire, kot so stročnice, žita, oreščki in semena. V primerjavi z živalskimi beljakovinami ne vnašamo nobenega holesterola. So kakovosten vir esencialnih maščobnih kislin, mineralov, vitaminov, vlaknin in encimov. Amarant in kvinoja sta žita, ki vsebujeta vse esencialne aminokisline. Z njihovo uživanjem preprečujemo različne civilizacijske bolezni.
Negativne strani rastlinskih beljakovin in njihova eliminacija
Velja, da moramo bolj paziti na to, kaj jemo. Prehrana mora biti pestra in uravnotežena, da preprečimo pomanjkanje omejujočih esencialnih aminokislin. Prav tako mora biti skupni vnos beljakovin višji kot pri prehrani, ki vsebuje kakovostnejše beljakovine. Tudi pri vnosu rastlinskih živil prihaja do pojava prehranskih alergij, npr. intoleranca na gluten, alergija na oreščke ipd.