Ali trpite za laktozno intoleranco? Nasveti, kako se z njo spopasti
Ali trpite za laktozno intoleranco? Nasveti, kako se z njo spopasti

Ali trpite za laktozno intoleranco? Nasveti, kako se z njo spopasti

Ali trpite za laktozno intoleranco? Nasveti, kako se z njo spopasti

Ljudje z intoleranco na laktozo niso sposobni popolnoma prebaviti sladkorja (laktoze) v mleku. Posledično jih pogosto spremljajo različni nezaželeni simptomi, kot so driska, napenjanje, napihnjenost po jedi ali pitju  mlečnih izdelkov. Stanje, ki se imenuje tudi malabsorpcija laktoze, je običajno neškodljivo, vendar so lahko njegovi simptomi neprijetni. Prav tako pomembno vlogo ima tudi dosledno sestavljena prehrana. Kako jo sestaviti?

Premalo encima, ki ga proizvaja tanko črevo (laktaza), je običajno odgovorno za intoleranco na laktozo. Lahko imate nizke ravni laktaze in kljub temu boste sposobni prebaviti mlečne izdelke. Ampak če so vaše ravni prenizke, se bo pri vas pojavila intoleranca na laktozo, kar vodi do simptomov po tem, ko pojeste ali popijete mlečne izdelke. Večina ljudi z intoleranco na laktozo pa lahko obvladuje to stanje brez tega, da bi se morali odpovedati vsem mlečnim živilom.

Simptomi

Znaki in simptomi intolerance na laktozo se običajno začnejo 30 minut do dve uri po jedi ali po pitju pijač, ki vsebujejo laktozo. Pogosti znaki in simptomi vključujejo:

  • Drisko
  • Slabost in včasih tudi bruhanje
  • Želodčne krče
  • Napihnjenost
  • Vetrove

Vzroki

Intoleranca na laktozo nastane, ko vaše tanko črevo ne proizvaja dovolj encima (laktaze) za prebavo mlečnega sladkorja (laktoze). Običajno laktaza pretvori mlečni sladkor v dva enostavna sladkorja – glukozo in galaktozo, ki se absorbirata v krvni obtok skozi črevesno steno. Če imate pomanjkanje laktaze, se laktoza v vaši prehrani premakne v debelo črevo namesto da bi bila predelana in absorbirana. V debelem črevesu normalne bakterije interagirajo z neprebavljeno laktozo, kar povzroča znake in simptome intolerance na laktozo. V tem primeru priporočamo vključitev prehranskega dopolnila FytoEnzyme complex, ki vsebuje kompleks rastlinskih prebavnih encimov, izvlečkov, olj in bakterije mlečnega vrenja Lactobacillus sporogenes, in to kar v eni kapsuli za pomoč pri prebavi in boljšem izkoristku hranil. Je primeren dodatek kot podpora pri laktozni, pa tudi histaminski intoleranci – olajša vam prebavo.

Dejavniki tveganja

Med dejavnike, ki lahko povzročijo, da ste vi ali vaš otrok bolj nagnjeni k intoleranci na laktozo, spadajo:

  • Naraščajoča starost - Intoleranca na laktozo se običajno pojavi v odrasli dobi. To stanje je manj pogosto pri dojenčkih in majhnih otrocih.
  • Etnična pripadnost - Intoleranca na laktozo je najpogostejša pri ljudeh afriškega, azijskega, hispanskega in indijanskega porekla.
  • Prezgodnji porod - Prezgodaj rojeni otroci lahko imajo zmanjšane ravni laktaze, ker se v tankem črevesu ne razvijejo celice, ki proizvajajo laktazo, do konca tretjega trimesečja.
  • Bolezni, ki prizadenejo tanko črevo - Težave s tankim črevesom, ki lahko povzročijo intoleranco na laktozo, vključujejo prekomerno rast bakterij, celiakijo in Crohnovo bolezen.
  • Določeni načini zdravljenja raka - Če ste imeli radioterapijo raka želodca ali imate črevesne zaplete zaradi kemoterapije, se poveča vaše tveganje za razvoj intolerance na laktozo.

Kako sestaviti primerno prehrano pri intoleranci na laktozo?

Pri upoštevanju brezlaktozne diete je še vedno na voljo široka paleta jedi. Zelenjava, sadje, oreščki in semena so resnično zaželena živila, ker zagotavljajo kalcij, riboflavin in vitamin D, katerih lahko primanjkuje, ko oseba iz prehrane izključi mlečne izdelke. Cela zrna in zdrave maščobe vam bodo služile kot viri energije, ki vam bodo pomagali pri vaših aktivnostih in treningu.

Meso, perutnina, morski sadeži so vaši primarni viri beljakovin za obnovo in regeneracijo mišic. Soja, stročnice in fižol so tudi dober vir beljakovin, zlasti za vegane in vegetarijance. V primeru, da redno telovadite, je primerno vključiti beljakovine LactoFree 90. Gre za "ultra čisti" brezlaktozni sirotkin protein, primeren za osebe z intoleranco na laktozo, alergijo na kazein, občutljivo prebavo in pri low carb prehranjevanju. Vsebuje sirotkin proteinski izolat (WPI), do 6,7 g aminokislin BCAA v 1 odmerku in vitamine C, E in vitamine skupine B.

Pri kuhanju vključite v jedi zelišča in začimbe, ki bodo pomagale dodati vašim jedem več okusa in vonja. Pijače so lahko okusne tudi brez mleka in smetane. Možno je uživati vodo, sokove, čaje ali kavo. Primeren dodatek k kavnim napitkom je Collagen Coffee Cream, ki je okusna alternativa kavi. Vsebuje MCT maščobe brez laktoze (lahko prebavljive maščobe, ki se ne shranjujejo v maščobne zaloge in se uporabljajo kot hiter vir energije za telo in možgane. Izdelek je primeren za ljudi z intoleranco na laktozo ali za tiste, ki želijo izboljšati elastičnost kože.

Živila, ki se jim je treba izogibati in na katera je treba biti pozoren

Mlečnim izdelkom, kot so mleko, jogurt, maslo, siri ali različne smetane, se je treba izogibati predvsem zato, ker gre za živila, ki vsebujejo laktozo. Čeprav lahko te izdelke določena skupina ljudi tolerira in jim ne povzročijo resnejših težav, pa obstajajo tudi tisti, ki jim povzročijo resnejše simptome. Še vedno se priporoča, da se tem izdelkom v večji meri izogibate. Brezlaktozna prehrana bi morala biti nastavljena individualno, zato je tudi pomembno vedeti, da laktoza lahko prisotna tudi v nemlečnih živilih. Takšna živila so naslednja:

  • Kruh, piškoti,
  • Žitarice za zajtrk,
  • Pekovski izdelki in sladice,
  • Smetanove omake ali solatni prelivi,
  • Čokolade in bonboni,
  • Mešanice za torte in dodatki za peko,
  • Instant kava – ali druge mešanice,
  • Slani čips in krompirjev čips,
  • Predelano meso, kot so hrenovke ali klobase

Potrošniki se morajo tudi naučiti pravilno brati etikete na živilih, da se živilom, ki vsebujejo laktozo, še vedno izogibajo. Nalepke, ki vsebujejo mleko, mlečni prah, mlečne beljakovine - kot sta kazein in sirotka, mlečni sladkorji/praški, maslo/pinjenec, siri in smetane so tiste, ki jih je treba na etiketah izdelkov dosledno opazovati in iskati, še posebej, če upoštevate brezlaktozno dieto.