Podpora prebave

Ste to, kar jeste... ali raje to, kar prebavite. Hranila, ki jih lahko ali, nasprotno, ne morete prebaviti, bodo vplivala na vaše splošno stanje – razpoloženje, energijo, regeneracijo mišic, imuniteto, hormonske procese itd. Prehrana telesa je temelj vašega zdravja.

  • Prečistite se z vlakninami - Eden najpogostejših problemov sodobne prehrane je pomanjkanje vlaknin. Obogatite svoj jedilnik z vlakninami in vaše počasno, nezadostno prebavljanje se bo občutno pospešilo.
  • Pijte zadostno količino vode - Dehidracija je najpogostejši razlog za zaprtje. Če vam primanjkuje tekočin, se debelo črevo trudi absorbirati tekočine iz hrane, ki je trenutno v njem. Prebava se upočasni in telo se ne more hitro znebiti neprebavljivih snovi in odpadkov. 
  • Prijateljujte se z dobrimi bakterijami - V prebavnem traktu je desetkrat več bakterij kot celic v preostalem telesu. Črevesna mikroflora, ki jo naseljujejo prijazne bakterije, igra ključno vlogo pri prebavnem procesu. Ti mikroorganizmi vam pomagajo prebavljati hranila in vas ščitijo pred škodljivimi bakterijami in glivami v prebavnem traktu. Probiotiki bodo koristni, če trpite za drisko ali drugimi prebavnimi težavami, vendar imajo pozitiven vpliv tudi na srce in možgane. Povečajte njihov vnos tudi v primeru jemanja antibiotikov, ki uničujejo obe vrsti bakterij.
  • Prebudite prebavne encimeEncimi so posebni proteini, ki telesu pomagajo razgrajevati in absorbirati hranila iz hrane (aminokisline, maščobne kisline, holesterol in enostavni sladkorji, pa tudi vitamini, minerali itd.). Če človek trpi zaradi pomanjkanja teh encimov, so posledica prebavne težave in nezadostna oskrba s potrebnimi snovmi.
  • Odkrijte koristni glutamin - Ena izmed dvajsetih aminokislin, ki tvorijo proteine, iz katerih je sestavljeno naše telo. Glutamin pomaga ustvarjati in ščititi tanko steno črevesja, izboljšuje njegovo strukturo in funkcijo.
  • Skrbno prežvečite vsak grižljaj - Prebava se začne že v ustih! Pri jedi je pomembno, da se ne mudi in dobro prežvečite hrano. S tem povečate njeno površino, zaradi česar imajo prebavne kisline in encimi boljšo priložnost, da razgradijo hrano na posamezna hranila. Poleg tega so ljudje, ki jedo počasneje, siti že pri manjših količinah in si tako ne dodajajo nepotrebnih kilogramov.